Naslovna Hronika Nastavljeno suđenje Zoranu Albiću za ubistvo devojčice Lune

Nastavljeno suđenje Zoranu Albiću za ubistvo devojčice Lune

1672
0

Saslušanjem veštaka iz beogradske Specijalne zatvorske bolnice u Višem sudu u Zaječaru danas je okončan dokazni postupak u slučaju Zorana Albića iz Prahova optuženog da je u noći između 26. i 27. maja prošle godine počinio krivično delo teško ubistvo.

Veštak Specijalne zatvorske bolnice M.P. na današnjem suđenju Zoranu Albiću, optuženom da je do smrti tukao dve godine i osam meseci staru Lunu, ćerku Vesne Firulović, sa kojom je tada živeo, a koja trenutno izdržava u Požarevcu osmogodišnju kaznu zatvora, maksimalnu za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu na koju je sporazumom o priznanju krivice osuđena.

Veštak je ostala pri ranijem iskazu da Albić u trenutku zločina nije bio neuračunljiv, niti da mu je bila smanjena uračunljivost.

Kako je istakla M.P.  kod optuženog “nema duševnih bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti čak ni u slučaju da je koristio drogu ili alkohol”.

Branilac optuženog je ostao pri predlogu sa pri sa pripremnog ročišta da se izvede novo psihijatrijsko-psihološko veštačenje Zorana Albića, ali je sud taj predlog odbacio.

“Sud je odbio i naš predlog da se pribavi izveštaj taksi udruženja i otkrije identitet vozača koji je do hitne službe prevozio Albića, Vesnu Firanović sa devojčicom, ali je sud i to odbio. Pretpostavljam da je to bilo da bi pokazali da imaju isti odnos prema predlozima i da ne smatraju to naročito bitnim”, rekao je Marko Stanković, zastupnik Fondacije „Tijana Jurić“.

Suđenje bi, po svemu sudeći, trebalo da se završi 5. novembra kada su zakazane završne reči branioca, zamenika višeg javnog tužioca i zastupnika Dragana Purića, oca ubijene devojčice.

 “Mi ćemo se boriti da izdejstvujemo najveću moguću kaznu, a to je kazna zatvora u trajanju od 40 godina”, dodao je Stanković.

Današnjem ročištu je kao i na prethodnim prisustvovao je i osnivač Fondacije, Igor Jurić.