Naslovna Kultura Događaji Nastavljen projekat “Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru”

Nastavljen projekat “Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru”

479
0

Negotinski dečiji horski ansambl “Vivak-2015” minulog vikenda učestvovao je na manifestaciji “Dani srpske kulture” koju je u Temišvaru organizovao Savez Srba Rumunije.

Nastavljena realizacija projekta “Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru” – II opus; Foto: Zdenka Tomić

“Vivak” je ovom prilikom realizovao nastavak projekta “Mokranjac u Negotinu – Mokranjac u Temišvaru” – II opus koji sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Programom je bila predviđena muzička radionica na temu Mokranjčevog duhovnog stvaralaštva i koncert.

Dragana Marinović Simonović i Ružica Rajković održale predavanje o duhovnoj muzici Mokranjca; Foto: Zdenka Tomić

U toku radionice, Dragana Marinović-Simonović, umetnički rukovodilac i dirigent hora “Vivak” i Ružica Rajković koja rukovodi i diriguje horom SMŠ i Gradskim horom “Mokranjac” iz Negotina, održale su kraće predavanje na temu duhovne muzike Stevana Mokranjca, a zatim i praktično prikazale obradu delova iz njegove Liturgije Jovana Zlatoustog – “Svjati Bože” i “Budi imja Gospodnje”.

Na radionici u Temišvaru o Mokranjčevim delima; Foto: Zdenka Tomić

U radionici su učestvovali i članovi dečijeg hora Srpske gimnazije “Dositej Obradović” sa dirigentom Jocom Bugarskim, koji rukovodi i Horom pravoslavne srpske Saborne crkve iz Temišvara, Dečiji hor “Vivak-2015”, deo devojačkog hora SMŠ “Stevan Mokranjac” i deo Gradskog hora “Mokranjac” iz Negotina.

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima iz Saveza Srba Rumunije, članovi Gradskog horskog ansambla “Mokranjac” bili su u prilici da se upoznaju i sa delom kulturno-istorijskih znamenitosti Temišvara, grada koji će uz Novi Sad tokom 2021. godine nositi ime Evropska prestonica kulture.

Temišvar – evropska prestonica kulture 2021. godine; Foto: Zdenka Tomić

Uz obilazak trgova Slobode, Pobede i Jedinstva, upriličena je i poseta Vladičanskom dvoru srpskog pravoslavnog episkopa temišvarskog u kojoj se čuvaju značajna dela crkvene umetnosti 17. i 18. veka i bogata bibliografska kolekcija.

Dečiji hor “Dositej Obradović” iz Temišvara; Foto: Dragiša Radulović

U večernjim satima u Kulturnom centru Saveza Srba u Rumuniji, u okviru projekta “Mokranjac u Negotinu-Mokranjac u Temišvaru” koncert su priredili Dečiji hor “Dositej Obradović” iz Temišvara sa umetničkim rukovodiocem Jocom Bugarskim i Dečiji hor “Vivak-2015” iz Negotina kojim je, uz pratnju profesora harmonike Dušana Đorđevića, dirigovala Dragana Marinović-Simonović.

Podsećamo Dečiji horski ansambl “Vivak – 2015” od nedavno radi u okviru udruženja Gradski horski ansambl “Mokranjac” – Negotin u kojem deluju i Gradski hor “Mokranjac” – Negotin i Horski ansambl vlaške nacionalne manjine “Wallachia “.