Naslovna Politika Nastavljaju se protesti i u Negotinu

Nastavljaju se protesti i u Negotinu

1601
0

I u Negotinu će, kao i u više gradova i opština u subotu, 11. decembra, od 14 časova biti nastavljeni ekološki protesti.

Skupština Srbije sa 193 glasa izglasala je izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje predviđaju ukidanje naknada za overu potpisa građana, uvode mogućnost da u izbornim komisijama sede i predstavnici predlagača referenduma, a ne samo stranaka, kao i da se glasanje o istom pitanju ne može ponoviti u naredne četiri godine.  Zakon je usvojen po hitnoj proceduri pa će najverovatnije već od subote, čim bude objavljen stupiti na snagu.

To je bio i jedan od uslova ekoloških protesta širom Srbije uz povlačenje Zakona o eskproprijaciji.

Protesti se, međutim, nastavljaju do ispunjenja zahteva kojim se traži brisanje projekta rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije.

I u Negotinu će protest biti nastavljen, ovoga puta na kružnom toku kod bolnice. Okupljanje građana najavljeno je za 13 sati i 30 minuta. Protesti će, kako saznajemo, biti održani i u brojnim gradovima i opštinama Srbije, a podržaće ih i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Nju Jorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.