Naslovna Društvo Nastavljaju se prekvalifikacije za IT sektor

Nastavljaju se prekvalifikacije za IT sektor

238
0

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je nedavno javni poziv za nabavku usluge izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih.

Foto: Ivan Mitrović

Nakon uspešne realizacije pilot-programa prekvalifikacija za IT, koji je pokrenut na inicijativu premijerke Ane Brnabić, kao i nastavka ovog programa u još dve faze prekvalifikacija, kako navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NZS), Vlada planira nove programe sa ciljem zaposlenja što većeg broja kandidata u IT kompanijama.

Nedavno je objavljen  javni poziv za nabavku usluge izvođenja specijalističkih informatičkih obuka nezaposlenih osoba za tržište rada. Poziv je dostupan na sajtu Uprave za javne nabavke i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i biće otvoren mesec dana.

Tenderom, koji je raspisan 30. novembra, predviđena je obuka 850 polaznika. Prijavljivanje polaznika biće obavljeno tokom februara, a izvođenje obuka se planira od marta do septembra naredne godine.

“Polaznici će na kursevima moći da nauče osnove programskih jezika Java, Front-End, Web iPHP programiranje, a imaće priliku i da se uključe u dve nove vrste obuka, u odnosu na poslednji krug: obuke za sistem administratora i obuke za softversko testiranje sa osnovama programiranja. Glavni kriterij za odabir ponuđača je broj praksi koje nude za polaznike i kvalitet nastavnog kadra”, navodi se u saopštenju Nacionalne službeza zapošljavanje.

IT obuke će se sprovoditi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Кragujevcu, Užicu, Zrenjaninu, ali i u pet novih gradova u odnosu na prethodni krug, koga pohađa oko 700 polaznika: Vranju, Sremskoj Mitrovici, Кikindi, Somboru i Кruševcu.