Naslovna Društvo Nasleđeni ili novi udžbenici za prvake i petake?

Nasleđeni ili novi udžbenici za prvake i petake?

298
0

Osnovnim školama u Srbiji iz Ministarstva prosvete upućen je dopis u kome se preporučuje da nema novog izbora udžbenika za prvi i peti razred. Ko može doneti drugačiju odluku?

Detalj sa Berze knjiga koju poslednjih godina redovno organizuje OŠ „Branko Radičević“

Kada se prošle godine pojavio Katalog udžbenika za prvi i peti razred, čak 16 izdavačkih kuća je ušlo u trku prodaje novih naslova; 69 ih je bilo odobreno za prvi i 106 za peti razred.

Zakon o udžbenicima propisao je da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje  novi program (školska 2018/2019), udžbenici biraju na period od jedne školske godine. Tako od septembra prvaci i petaci znanja stiču iz novih udžbenika.

Pre desetak dana školama je upućen dopis  nadležnog ministarstva, u kome se preporučuje da za školsku 2019/2020. godinu ne vrše izbor novih udžbenika za prvi i peti razred.

U dopisu se, takođe, navodi da škole, u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada, mogu ponovo birati udžbenike za prvi i peti razred na predlog Stručnog veća i  odluke Nastavničkog veća, a saglasnost daje Savet roditelja.

Ako ovo telo, koga čine roditelji od prvog do osmog razreda, da zeleno svetlo za predlog novih udžbenika, budući prvaci i petaci neće moći da naslede knjige ili da ih nabave po nižim cenama.

Finansijski udar na roditeljski džep će svakako biti za one koji će opremati učenike drugog i šestog razreda, jer se nastava za njih odvija po novom programu.