Naslovna Događaji Narodne pesme i igre vojvođanskih Mađara večeras u Negotinu

Narodne pesme i igre vojvođanskih Mađara večeras u Negotinu

509
0

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u subotu 9.juna od 20 sati u Negotinu priređuje koncert „Biseri“ sa nastupom folklornih ansambala u organizaciji Mađarskog folklornog centra Vojvodine iz Subotice.

Planirano je da se koncert održi na gradskom trgu, ali će zbog kiše biti priređen u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Građani Negotina imaće jedinstvenu priliku da vide plesače i soliste iz Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ iz Subotice koji će se predstaviti narodnim igrama, muzikom i pesmama Mađara sa Karpatske nizije.

Mađarski kulturni centar „Nepker” iz Subotice, deluje bez prekida od 20. oktobra 1871. godine, ima oko 500 aktivnih članova koji kroz pet sekcija neguju kulturnu tradiju vojvođanskih Mađara. „Nepker” održava plodnu saradnju sa drugim domaćim i stranim kulturnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima, naučnim centrima. Bliska saradnja je uspostavljena sa kulturno-umetničkim društvima i ustanovama iz Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Kulturna organizacija „Mađarski folklorni centar u Vojvodini“ (VMF), osnovana je 1995. godine sa idejom da potpomogne napore na očuvanju mađarske narodne kulture i tradicije u Srbiji, ali i da ceni kulturu drugih naroda.