Naslovna Kultura Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ obeležila slavu

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ obeležila slavu

744
0

Dodelom nagrada za književna ostvarenja na konkursima „Mirko Petković“ i „Čika Andra“ kao i promocijom dvobroja časopisa „Bibliopis“ obeležen je Sveti Luka, slava Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ kao i 177. godišnjica osnivanja Čitališta u Negotinu.

Dečije odeljenje Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ bilo je i danas mesto okupljanja zaljubljenika u pisanu reč, literarnih stvaralaca, a najveću radost, kao i uvek, doneli su najmlađi koji se sa knjigom druže od malih nogu pa je i njihovo radovanje nagradama bilo posebno. Svečarski dan, proslavu slave Svetog Luke i rezanje slavskog kolača uveličali su gosti iz kulturnih i obrazovnih institucija naše opštine.

„Danas smo se okupili da proslavimo na ovakav duhovni način prosvetu. Ovo je mesto iz koga se širi znanje i mudrost. Episkop Dositej, osnivač Eparhije timočke je želeo da pokaže šta je u životu bitno a to je pismenost pa je to pokazao i osnivanjem biblioteke u Negotinu ali i ostalih institucije koje su nam pomogle da se i mi sami izgrađujemo“, rekao je protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

Praznik čitalaštva u Krajini obeležen je podsećanjem na početke rada ove ustanove kulture, na 1846. godinu kada je episkop timočki Dositej Novaković i osnovao Čitalište u Negotinu.

„Danas proslavljamo Svetog Luku zahvaljujući prvom episkopu timočkom Dositeju Novakoviću, ali obeležavamo i 177 godina čitalaštva u našem gradu. Dolazeći u biblioteku naši korisnici ulaze u drugu dimenziju, lavirint knjiga koji ne služi da se u njemu izgube, već da bi se pronašli. Danas naša biblioteka ima svoje ogranke u Kobišnici, Jabukovcu, Prahovu a uskoro će biti ostvoren i u Štubiku. U fondu se nalazi preko sto hiljada knjiga, a u pripremi je revizija bibliotečkog fonda“, rekla je Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Novaković.

Današnja svečanost bila je prilika da se najboljem književnom stvaraocu dodeli nagrada koja nosi ime umetnika Mirka Petkovića za književni rad za poeziju, kratku prozu, esej ili književni prikaz.

Ove godine ona je otišla u ruke Darka Micića iz Knjaževca koji je svoj umetnički i stvaralački rad posvetio rok muzici. Njegova priča „Utjecaj određene vrste glazbe na prosečnu srpsku domaćicu“ nagrađena je od strane stručnog žirija a nagradu je uručio Saša Skalušević, urednik časopisa „Buktinja.

„Moje zadovoljstvo je da sam nagrađen ovom predivnom nagradom. Impresioniram sam entuzijazmom i energijom koju ovi ljudi ovde ulažu u stvaranje časopisa kao što je „Buktinja“. Svi moramo to da cenimo i poštujemo jer je to veliki rad koji nije vidljiv. Nagrađena priča je posledica mog života jer sam se ja jako dugo bavio muzikom i nema nijedne zbirke priče u kojima nije spomenut Negotin kao grad i mesto koje ja mnogo volim. Vremenom sam zbog posla moje supruge iz rokera evaluirao u srpsku domaćicu“, rekao je Darko Micić, primajući nagradu.

Današnjoj svečanosti i dodeli nagrade „Mirko Petković“ prisustvovala je i sestra književnika, slikara i prvaka Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Mirka Petkovića, Slađana Pavlinac.

„Ovo mi je sve vrlo iznenađujuće. Nisam znala da ovakva dodela nagrada uopšte i postoji. Moja prijateljica iz mladosti, gospođa Ratka mi je to rekla i sretna sam da sam došla i da sam videla sve ovo. Nadam se da ćemo se videti ponovo i sledeće godine“, rekla je na današnjoj svečanosti Slađana Pavlinac.

Za svoj stvaralački rad nagrađeni su i najmlađi, budući književni stvaraoci.

Tako je nagrada „Čika Andra“ posvećena jabukovačkom književniku otišla u ruke Manueli Novaković, učenici trećeg razreda Tehničke škole, dok su za svoj stvaralački rad pohvaljeni: Teodora  Dimiresković, Dušan Mišić, Helena Ramović i Teodora Dubrić.

Zaposleni u biblioteci su danas nagradili i mališane koji su učestvovali na foto konkursu „Knjigovanje“, realizovanom tokom leta.

Prvu  nagradau ponela je trogodišnja Mina Dinčić  a pohvale su poneli Miloš Lazić i Elena Nikolić.

Gostima je danas na svečanosti obeležavanja 177 godina Čitališta u Negotinu i slave Svetog Luke predstavljen „Bibliopis“ časopis za književnost, umetnost, kulturu i bibliotekarstvo.