Naslovna Društvo COVID-19 NAREDBE Štaba za vanredne situcije opštine Negotin

NAREDBE Štaba za vanredne situcije opštine Negotin

4343
0

Štab za vanredne situacije doneo je niz zaključaka u cilju sprečavanja širenja korona virusa na prvoj vanrednoj sednici koja je održana u ponedeljak.

Pored odluke o redukovanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i zabrane rada kockarnica, kazina, dečjih igraonica, teretana, Opštinski štab za vanredne situacije redukovao je i autobuski lokalni saobraćaj na letnji red vožnje, sa obavezom autoprevoznika kao i taksi službi da svakodnevno dezinfikuju autobuse, minibuseve, kombije i automobile.

Zdravstvenom centru u Negotinu naloženo je da obavesti građanstvo o brojevima telefona izabranih lekara za elektronsku nabavku medikamenata kroz elektronske recepte i da objavi preporuke Ministarstva zdravlja. Pacijenti NE MORAJU DA DOĐU u Zdravstveni centar kod izabranog lekara. Takođe će ovdašnji Zdravstveni centar obilaziti sela i pružati medicinske usluge meštanima.

Referenti Mesnih kancelarija dužni su da obaveste meštane  o zabrani kretanja starijih lica od 65 godina kao i njihov dolazak iz seoskih sredina u Negotin, kao i da Situacioni centar Opštinske uprave obaveste ukoliko je za starije sugrađane potrebna nabavka osnovnih životnih namirnica

Centar za socijalni rad u saradnji sa Crvenim krstom Negotin moraće da izradi spisak staračkih i socijalno ugroženih domaćinstava sa osnovnim podacima i spisak volontera koji bi mogli da budu angažovani u pružanju pomoći na isporuci kako namirnica široke potrošnje, tako i lekova i ostalih potreba koja ta domaćinstva za nesmetan život iziskuju.

Upravnici zgrada dužni su da izrade spisak lica starijih od 65 godina (osoba koje podležu zabrani izlaska na otvoreni prostor) kao i da evidentiraju osobe pridošle iz inostranstva i učenike. Obilaskom svih starijih domaćinstava neophodno je registrovati njihove potrebe za osnovnim životnim namernicama kao i nabavku medikamenata u apotekama. Takođe, upravnici zgrada dužni su da stanare obaveste o brojevima telefona dežurnih službi (Situacionog centar, MUP-a, Zavoda za javno zdravlje Zaječar);

Građani će i preko sredstava javnog informisanja biti obavešteni o dežurnim telefonima službi kao što su Situacioni centar, Zdravstveni centar, Policijska stanica Negotin i druge službe od značaja.