Naslovna Društvo Najzanimljivije turističke destinacije istočne Srbije ovog leta

Najzanimljivije turističke destinacije istočne Srbije ovog leta

1506
0

Zatvorene granice ka omiljenim letnjim destinacijama dovele su turiste i u naše, istočne krajeve. Vikendom gosti iz Beograda, Vojvodine ali i ostalih delova Srbije preplave dunavske plaže, a veliki broj turista boravi u seoskim domaćinstvima.

Golubačka tvrđava

Ako to niste učinili kao učenik u osnovnoj školi, ovog leta ste sigurno boravili bar na nekoj od domaćih destinacija u potrazi za malim letnjim odmorom.

Zatvorene međunarodne granice naterale su veliki broj naših sugrađana da vikende iskoriste za kratak predah o žarkih dana i obiđu jezera, planine, banje, vodopade i reke Srbije.

Pokazalo se da nedovoljno poznajemo ne samo prirodne lepote naše zemlje, već često i turističke destinacije u našoj blizini.

Muzej vina na Kapetan Mišinom bregu

Na samo dva sata lagane vožnje od našeg grada nalazi se Golubačka tvrđava koja je ove godine okupila  veliki broj turista iz čitave Srbije. Rekonstruisana, uredna, ostavlja zaista snažan utisak na svakog posetioca koji se dunavskom magistralom uputi u naše krajeve.

Iznad ove građevine, koja se po prvi put pominje u Ugarskoj povelji 1337. godine, par kilometara dalje ka Donjem Milanovcu dočekaće vas  i širok pogled na  evropsku reku koja veže deset država sa Kapetan Mišinog brega.

Pored dobrog vina, u Muzeju vina, u ovom eko-etno kompleksu čeka vas domaća kuhinja.

Vodopad Blederija

Zbog velikog broja gostiju na red se čeka u svim restoranima na obali Dunava, ali i na posetu arheološkom nalazištu Lepenski vir, ispred koga smo zatekli dugu kolonu automobila iz skoro čitave Srbije.

Oni koji žele pravu avanturu ovog leta obišli su i Rajkovu pećinu, vodopad Blederija ali i Vratnjanske kapije koje svojom prirodnom lepotom i jedinstvenošču ostavljaju bez daha.

Vratnjanske kapije

Najuporniji i ljubitelji pića u kome je istina, dobrog krajinskog vina, letnju avanturu završavaju na Rajačkim ili Rogljevskim pivnicama.

Turističke rute je većina sama osmislila koristeći Google mapu, po preporuci prijatelja, a na destinacije, i one najudaljenije do kojih se stiže ne baš dobrim drumovima, posetioce je dovela i dobra reklama.

Rajačke pivnice

Leto 2020. većina stanovnika Srbije  pamtiće po domaćem turizmu. Mnogi već sada planiraju naredno letovanje na nekoj od destinaciji kraj mora, a domaći ugostitelji, oni koji nisu podigli cene u želji za brzom zaradom, mogu se nadati povratku svojih domaćih turista.