Naslovna Kultura Nagrađeni autori u projektu „Edukativne filmske radionice 2“

Nagrađeni autori u projektu „Edukativne filmske radionice 2“

372
0

U prostorijama Kola srpskih sestara u Negotinu nagrađeni su najbolji mladi autori u projektu „Edukativne filmske radionice 2“ Kreativnog udruženja „Nego“. Od ukupno 10 dokumentarnih i igranih kratkih filmova nagrađeno je pet.

Filmske radionice koje za cilj imaju promociju filma kroz digitalnu tehnologiju, promociju glume i filmskih radionica kao i popularizaciju filma kao kulturno-obrazovne forme, okupile su i ove godine mlade stvaraoce našeg grada do 27 godina.

Oni su, kako su to autor projekta Vesna Stanković i realizatori Dušanka Botunjac, Dragana Jaćimović, Danijela Marković i Marija Stanković zamislile, pokazali različitost ideja i spremnost da se sa filmskom umetnošću igraju i ujedno stvaraju. Projekat „Edukativne filmske radionice 2“ Kreativnog udruženja „Nego“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i opština Negotin.

„Vrlo sam  zadovoljna ovogodišnjim projektom. Imali smo jedanaestoro polaznika na radionicama  i četvoro onlajn. Rezultat je da smo dobili 10 filmova. Prvi utisak je da su mnogo napredovali u odnosu na prošlu godinu jer imamo učesnike koji su već prošli radionice u okviru prvog projekta. Evidentno je da se više filmova bavi dokumentarnom tematikom, jer je čak sedam takvih, a samo tri su igrana. Još jedna zanimljivost je da se tri filma dokumentarno bave pimnicama, grožđem, temom koja je uvek aktuelna na našem prostoru“, kaže Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti, autor projekta.

Svi filmovi nastali u okviru projekta „Edukativne filmske radionice 2“ nalaze se na yuotube kanalu Kreativnog udruženja „Nego“, a žiri koji nije imao lak posao imao je za zadatak da oceni samu obradu teme ali i uloženi rad i trud u nastajanju malih umetničkih dela. Prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma dobio je David Đorđević za autorski rad „Aphotheosis“.

„Nisam očekivao nagradu s obzirom da prvi put učestvujem u ovakvom projektu i prvi put se bavim filmom. Drago mi je da sam neka znanja koja sam imao vezana za umetnost i film primenio u ovom projektu.Tema je apoteoza, Feliks Romulijana i brdo Magura kao akcenat na čitav kompleks. Moram da priznam da sam se namučio, ali je vredelo“ sa osmehom nam kaže David Đorđević.

U kategoriji igranog filma, ravnopravno prvu nagradu sa Davidom podelila je Jana Stojkić, za ostvarenje pod nazivom „Borba“. Zanimljiv kratki igrani film bavi se temom borbe za slobodu, sniman je u samom gradu.

„Glavnu ulogu nosi moja drugarica. Kroz njeno trčanje htela sam da pokažem kako se sloboda traži. Da li je pronalazi, ostavljam vam da pogledate sami. Ideja za film je došla iz samih serija i filmova koji se bave ovom temom,“ kaže za naš portal mlada autorka Jana Stojkić.

Drug nagrada podeljena je, takođe, u dve kategorije. Za dokumentarni film „Rajac i Rajačke pimnice“ nagradu su  dobili Anja i Marko Pešić.

„Naš deda je uticao na izbor ove teme, on voli Rajac odakle i potiče naša porodica, tako da smo oduvek imali tu ljubav prema selu i želeli smo da to nekako ovekovečimo. Bilo je zanimljivo. Ja volim da snimam i nije bilo prvi put da to radim. Brat bi ja smo očekivali nagradu i bila sam nekako sigurna da ćemo je dobiti jer sam zadovoljna kako smo to odradili. Raditi u paru sa bratom je teško ali zanimljivo, nismo se baš uvek slagali u svemu , ali ispalo je sve kako treba“, kaže Anja Pešić.

U kategoriji igranog filma zanimljivu priču kroz film „Dva dana po kojima želim da pamtim ovo leto“ doneo je Nikola Jevremović, koji se kamerom igrao i jednostavno opisao šta voli.

„Prvog dana sam bio u Ikeu i tu sam kupio stvari kako bih sredio svoju sobu. Drugi dan, koji se meni više sviđa je moj boravak na selu gde sam radio ono što volim, a to je druženje sa Cvetom, junicom. Čitao sam knjigu, jurio sam se sa kučićima i vozio bicikl. Radnja filma se dešava u Popovici kod babe i dede. Moram da priznam da sam nagradu za film očekivao“, govori za NG Portal zanimljiv mladi autor Nikola Jevremović koji na jednostavan način donosi priču o svakodnevnom životu na selu.

Treća nagrada u okviru projekta „Edukativne filmske radionice 2“ ove godine dodeljena je samo u kategoriji dokumentarnog filma. Ekologijom i reciklažom smeća bavila se Milena Marković kroz film koji nosi zanimljiv naziv „Sve je u našim rukama“.

„Pošto smo počeli da zagađujemo prirodu mi to možemo i da popravimo. Jedan od osnovnih zadataka je da ne bacamo smeće  i da ga recikliramo. Otkrila sam da je jako teško da se čovek suzdrži, ponekad nam je kanta za smeće daleko ili je nema, smeće se samo spusti. Ali sam želela da probudim u ljudima svest da moramo da menjamo navike jer je sve u našim rukama i da prirodu samo mi možemo da sačuvamo“, kaže Milena Marković koja svojim filmom ne želi da utiče samo na svoju generaciju.

Ove godine žiri je pohvalnicom za ostvarenje „Manastir Tumane“ nagradio Stašu Andrejević.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Ram za sliku Negotina 2”, koji je sufinansiran iz budžeta opštine Negotin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.