Naslovna Društvo Nagrađene najbolje pravopisne majice

Nagrađene najbolje pravopisne majice

641
0

Mart, mesec srpskog jezika obeležen je nagradnim konkursom „Moja pravopisna majica“.

Podružnica Društva za srpski jezik i književnost Borskog okruga raspisala je konkurs „Moja pravopisna majica“ kojim je obeležen mart, mesec srpskog jezika. Učenici starijih razreda osnovnih škola imali su kreativni zadatak da nacrtaju majicu i osmisle originalni natpis kojim će ukazati na neku tipičnu pravopisnu grešku.

Komisija koja je ocenjivala originalnost natpisa, čitljivost i dizajn same majce nije imala lak zadatak jer je na konkurs pristiglo 128 radova.

Među nagrađenima su i učenici Osnovne škole „Vera Radosavljević“, pa je tako učenik ove škole Ignjat Pejčić osvojio prvu nagradu. Prvo mesto ravnopravno dele i Milan Milivojević i Milan Petrović iz majdanpečke škole „Velimir Markićević“ kao i Sofija Strainović iz borske škole „Dušan Radović“.

Drugo mesto na ovom konkursu ostvarili su: Teodor Stojić iz Osnovne škole „ Vuk Karadžić“ u Kladovu, Ana Jović iz OŠ “Vera Radosavljević“ u Negotinu  i Una Mitić iz škole „Dušan Radović“ u Boru.

Treće mesto na ovom kreativnom konkursu u okviru manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika“ podelili su: Lana Marilović, Anđelka Grasilović i Mihajlo Petković iz OŠ „Velimir Markićević“ u Majdanpeku, Neda Živković iz OŠ “Vera Radosavljević“ u Negotinu , kao i Nela Dragić iz Osnovne škole „Stanoje Miljković“ iz borskog Brestovca.

„Pravopisne majice izložene su u holu naše škole i podsećaju na brojne pravopisne greške, ali i pokazuju da se pravopisna pravila najbolje usvajaju razvijanjem kritičkog mišljenja. Slikovitim primerima ilustruju upotrebu velikog slova, pisanje negacije, spojeno i rastavljeno pisanje reči, pisanje suglasnika. Ovo je primer da pravopisna pravila ne moraju da budu „suvoparna“. Veliko slovo dobićemo zalivanjem, ubrizgaćemo špricem suglasnik J u reči injekcija, u reči zoološki dva samoglasnika O liče na sovine oči“, kaže za NG Portal Olivera Mihajlović, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“, na čijem su časovima učenici izrađivali nagrađene radove.