Naslovna Kultura Nagrađen putopis Jasminke Nine Vukić

Nagrađen putopis Jasminke Nine Vukić

409
0

Na ovogodišnjem, sedmom po redu, konkursu za “Draganovu nagradu” koja se dodeljuje najboljem putopisu starijih osoba, Negotinka Jasminka Nina Vukić osvojila je treću nagradu u kategoriji – najbolja priča o putovanju po Srbiji.

Jasminka Nina Vukić; Foto: Privatna arhiva

Na ovaj konkurs, u pet kategorija, pristigli su radovi 105 autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Australije, Kalifornije i Kanade, a stručni žiri je Vukićevu nagradio za putopis pod naslovom „Kroz kanjon reke Jerme“.

„Videla sam konkurs na portalu „Penzin“ i tema mi se baš dopala, istog momenta sam sela i napisala. Nije bilo sveže to putovanje „Manastiri Stare planine“ koje je pre dve godine organizovala Timočka eparhija ali je bilo fascinantno. Kanjon reke Jerme je netaknuta priroda, čista divljina, svi smo zanemeli pred tim prizorom“, priča nam Vukićeva.

Jasminka Nina Vukić radni vek provela je baveći se novinarstvom u Negotinu, Majdanpeku i Zaječaru. Danas je u penziji koju provodi aktivno često sarađujući sa nevladinim sektorom. Voli da putuje pa nije čudno da je nagrađena upravo za putopis.

„Na ovu nagradu sam jako ponosna, velika je satisfakcija, baš mi znači. Do sada nisam nijednom nagrađivana, ali sam više puta bila kažnjavana. Kad sad vratim film unazad vrlo mi je drago što su me ti i takvi kažnjavali, bilo bi mi neprijatno da su me nagrađivali, veoma bih se loše osećala. Da budem iskrena, očekivala sam nagradu zato što priča nije prazna. Moji utisci, opis prirode, mesta – vrlo kratka priča koja ima veoma jasnu poruku: da je lepota u oku posmatrača“, kaže Jasminka Vukić.

Lepota je u oku posmatrača; Foto: Jasminka Vukić

Radovi svih nagrađenih i pohvaljenih autora i priča majstora pera biće objavljeni u štampanom zborniku za koji će recenziju napisati književnik Vidak Maslovarić, jedan od članova žirija, kao i na portalu „Penzin“.

Inače, na ovom konkursu pohvaljen je i rad „Propušteni putopisi po Srbiji“ našeg Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, koji živi u Beogradu.

Recimo i to da je „Draganova nagrada“ ustanovljena u znak sećanja na Dragana Kuku, inženjera preduzeća “21. maj” u Rakovici, a za cilj ima promociju aktivnog starenja u Srbiji. Osnovala ju je, sa prijateljima iz organizacije “Snaga prijateljstva – Amity”, njegova ćerka Beba koja danas živi u Maleziji.

Na ovom svojevrsnom književnom takmičenju učestvuju ljudi različitih profesija od 60 godina naviše, a zanimljiv je podatak da je najstariji učesnik konkursa do sada imao 92 godine.