Naslovna Kultura Događaji Nagrada „Mirko Petković“  Jeleni Nedeljković iz Kladova, „Čika Andra“ Lazaru Floriću iz...

Nagrada „Mirko Petković“  Jeleni Nedeljković iz Kladova, „Čika Andra“ Lazaru Floriću iz Kobišnice.

1481
0

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u Negotinu obeležila je danas Dan svoje ustanove u spomen na 14. januara 1909. godine kada je ukazom kralja Petra Karađorđevića osnovana kao javna.

Negotinska Narodna biblioteka već 111 godina kao javna biblioteka čuva prošlost od zaborava, neguje tradiciju i beleži sadašnjost za neka nova vremena, podsetili su danas na svečanoj akademiji bibliotekar Maja Manić i direktor ustanove Milorad Grbović, navodeći da je biblioteka danas mesto okupljanja ljubitelja knjige, književnika, stvaralaca i umetnika.

Od 2018. kada je ustrojila obeležavanje 14. januara kao dana svoje ustanove, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ na ovaj dan uručuje nagrade „Mirko Petković“ i „Čika Andra“.

Lazar Florić, dobitnik Nagrade „Čika Andra“

Ovogodišnji dobitnik nagrade za dečje stvaralaštvo u spomen na jabukovačkog pesnika Andru Franičevića osvojio je Lazar Florić, učenik četvrtog razreda OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici za „Pesmu o Adamu“.

Pohvaljeni su Marina Gavrilović, takođe učenica kobišničke škole i Marija Milosavljević, učenica osmog razreda OŠ „Vera Radosavljević“, kao i predškolska grupa škole u Kobišnici sa učiteljicom Vladimirkom Jović.

Jelena Nedeljković, dobitnik Nagrade „Mirko Petković“

Jelena Nedeljković iz Kladova dobitnik je nagrade „Mirko Petković“, koja nosi ime književnika, slikara i prvaka Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a dodeljuje se za književno stvaralaštvo, poeziju, kratku prozu, esej ili književni prikaz.

Jelena je ovu nagradu osvojila za esej “Čarobna putovanja u knjigama Gorana Gocića”. Reč je o romanima “Tai” i “Poslednja stanica Britanija”.

“Jelena u nagrađenom romanu “Tai” prepoznaje i univerzalni sukob koji se odigrava u samom čoveku, kao društvenog bića materije i kao društvenog bića prirode. “Poslednja stanica Britanija” kako je Jelena primetila nije priča za osetljive duše, tananih osećanja. Ona nema savršeni, lirski izraz, kao priča o Tajlandu. To je borba za preživljavanje, a ona je surova, mračna i siva, poput londonskih kišnih ulica i u njoj nema mesta za lirske izlive”, obrazložio je Saša Skalušević, pesnik i predsednik žirija za dodelu ovih književnih nagrada.

Iva Đorđević

Dan biblioteke prilika je i da se nagrade najaktivniji članovi, kojima su danas uručene zahvalnice i knjige, kako u negotinskim, tako i u ograncima u Prahovu, Kobišnici i Jabukovcu.

U kategoriji predškolskog uzrasta na dečjem odeljenju nagradu je dobila Lenka Kesegić, u kategoriji od prvog do četvrtog razreda Marija Đorđević, učenica prvog razreda OŠ „Vera Radosavljević“, a od petog do osmog Iva Đorđević, učenica petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“. Najaktivniji korisnik fonda za tinejdžere je osmak Stefan Tomić iz OŠ „Branko Radičević“.

Nagrađeni su i najaktivniji članovi odeljenja za odrasle: Katrina Afremović, učenica Negotinske gimnazije, Milica Stevanović, student Filološkog fakulteta, Vesna Pajić, Katica Mititikić i penzioner Viktorija Kiridžić.

Ana Marković

Najaktivniji članovi ogranka biblioteke u Prahovu su: učenici prvog, odnosno osmog razreda prahovske OŠ „Pavle Ilić Veljko“ Stojan Arsović i Ana Marković, ali i Sanja Njegušić u kategoriji odraslih.

U Kobišnici su najviše knjiga pročitali Uroš Kraicić, predškolac, Nataša Stevanović, učenica trećeg i Jovan Kalušević, učenik petog razreda OŠ „Stevan Mokranjac“, a u kategoriji odraslih Anđela Andonov.

Trifun Đorđević

Nagrađeni članovi ogranka biblioteke u Jabukovcu su: Nikola Krčetić i Trifun Đorđević, učenici prvog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u kategoriji učenika, kao i Jagoda Negoicić u kategoriji odraslih.

Danilo Perković, Filip Matić, Anastasija Todorović i Vanja Milosavljević

Svečanost dodele nagrada uveličali su i Vanja Milosavljević, Filip Matić i Anastasija Todorović, učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, kao i nastavnik klavira i korepetitor Danilo Perković.