Naslovna Politika Nacionalni savet Vlaha i Vlaška stranka proslavili Svetog Simeona Mirotočivog

Nacionalni savet Vlaha i Vlaška stranka proslavili Svetog Simeona Mirotočivog

595
0

Krsnu slavu, Svetog Simeona Mirotočivog proslavila je šestu godinu zaredom Vlaška stranka sa sedištem u Negotinu, a po drugi put i Nacionalni savet Vlaha.

Rezanje slavskih kolača; fotografija: Dragiša Radulović

U prisustvu brojnih zvanica Nacionalni savet Vlaha i Vlaška stranka proslavili su svog zaštitnika Svetog Simeona Mirotočivog. Svečani obred rezanja slavskih kolača služio je Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenika arhijerejskog namesništva negotinskog.

„Sabrali smo se da se odupremo smrti uz Božju pomoć i molitvama Svetog Simeona, zato što je smrt svaki sukob između ljudi, svaki razdor, pa bilo po kom osnovu to da biva, da li po pitanju nacionalnom, jezičkom, kulturološkom, pa i verskom“, rekao je episkop timočki Ilarion i podsetio da se Sveti Simeon, osnivač srpske srpske vladarske loze – dinastije Nemanjića, smatra velikim srpskim državnikom, ktitorom, ali i čuvarom jezika.

Proslava Svetog Simeona Mirotočivog; fotografija: Dragiša Radulović

Stefan Nemanja, u monaštvu Sveti Simeon prvi je u Hilandarskoj povelji spomenuo Vlahe 1198.godine.

“U Hilandarskoj povelji Stefan Nemanja je spomenuo imena 170 Vlaha koji su pripadali Manastiru Hilandar”, rekao je primarijus dr Siniša Čelojević, koji je bio domaćin slave ispred Nacionalnog saveta Vlaha, dok je kolačar ispred Vlaške stranke bio odbornik Živojin Niculović iz Mokranja.

Čelojević je podsetio da su predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha i udruženja “Gergina” nedavno u Beogradskoj patrijaršiji, imali susret sa Svetim sinodom Srpske pravoslavne crkve, na poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog, gospodina Irineja, te da se u tom prostoru, kao i na proslavi krsne slave, Svetog Simeona Mirotočivog, po prvi put čuo “Očenaš” na vlaškom.