Naslovna Kultura Nacionalni foto konkurs “Biti mlad u Srbiji”

Nacionalni foto konkurs “Biti mlad u Srbiji”

198
0

Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija organizuju konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji.

Tema konkursa je „Biti mlad u Srbiji“, a otvoren je za sve mlade fotografe starosti od 15 do 30 godina, kao i za projekte iz sektora omladine, kulture, demokratije i ljudskih prava, i socijalne inkluzije, odnosno za projekte koji se bave mladima i inkluzijom mladih, a koje podržava Evropska unija u Srbiji. Maloletni fotografi moraju da obezbede odobrenje od roditelja ili staratelja.

“Pozivamo mlade fotografe starosti od 15 do 30 godina da dokumentuju kako žive mladi ljudi u Srbiji, koji su njihovi ciljevi, nade, aktivnosti, kako se provode, kako se obrazuju i putuju, volonterski rad i aktivizam mladih, itd. Na ovaj način želimo da obeležimo Evropsku godinu mladih koja se obeležava 2022. godine”, navode u EU Info mreži.

Stručni žiri će odabrati tri najbolje fotografije i nagraditi vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti. Prva nagrada iznosi 1.000 evra, druga 500, a treća 300 evra. Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“.

“Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom zabavniku. Izložba 20 najboljih fotografija biće održana krajem 2022. Ukoliko nemate profesionalni foto-aparat, nemojte da brinete jer će naš žiri uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom”, dodaju organizatori.

Stručni žiri će izabrati 19 najboljih fotografija (uključujući  i tri nagrađene), kao i jednu najbolju fotografiju pristiglu od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU Info Centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu: Vladimir Živojinović, foto-reporter, prof. Aleksandar Kelić, sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu; Milana Petrović iz National Geographic Srbija, Igor Rill iz Politikinog Zabavnika, Dimitrije Prokopović iz Erazmus studentske mreže Srbije, David Pužado (Belgrade Photo Month) i Daliborka Nikolić iz EU info mreže.

“Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje. Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju mlade ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir. Za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja”.

Detaljna pravila i uslove učešća u konkursu pronađite OVDE.

Nacionalni konkurs „Biti mlad u Srbiji“ otvoren je do 20. oktobra, a fotografije se šalju  na elektronsku adresu [email protected].