Naslovna Društvo Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd!

Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Zašto kažeš Srbija, a misliš na Beograd!

265
0

Rezultati dva konkursa za sufinansiranje projekata za mlade, koje je nedavno objavilo Ministarstvo omladine i sporta (MOS), pokazali su da država favorizuje Beograd – tvrde u Nacionalnog koaliciji za decentralizaciju (NKD).

Sudeći po broju odobrenih projekata iz glavnog grada na konkursima Ministarstva omladine i sporta, u odnosu na odobrene projekte regiona jugoistočne Srbije, koji je, kako nadležni i tvrde, region u kome je najteže doći do posla, i više je nego jasno da resorno ministarstvo „diskriminiše mlade van Beograda“.

„Uprkos tome što Beograd nije ni teritorijalno niti statistički region sa najvećim brojem stanovnika, najviše je projekata upravo od strane prestoničkih organizacija odobreno na konkursima MOS-a. Shodno tome, i najveći deo finansijskog kolača otišao je upravo na ideje koje se tiču mladih u Beogradu. Ne sporeći činjenicu da je na oba konkursa najviše prijavljenih projekata došlo iz glavnog grada, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je čak 20 puta više projekata odobreno za projekte pristigle iz Beograda nego iz, primera radi, jugoistočne Srbije“, navode u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju u Nišu.

Na konkursu za stimulisanje zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih dve trećine odobrenih projekata dolazi sa severa, u kome se i najlakše dolazi do posla. Podršku Ministarstva omladine i sporta dobila su tek tri projekta sa područja jugoistočne Srbije, a čak pet puta više onih koji dolaze iz Beograda.

„Imajući u vidu da su migracije unutar Srbije uglavnom usmerene na prestonicu te da je njihov najčešći razlog upravo zaposlenje, pitamo se zašto je ,petostruko važnije podsticati zapošljivost u Beogradu nego u delovima zemlje koje mladi rapidno napuštaju upravo zbog nedostatka posla“, kažu u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

Oni napominju da je i na konkursu za finansiranje i sufinansiranje programa i projekta za sprovođenje ciljeva nacionalne strategije za mlade i programa „Mladi su zakon“ od 30 odobrenih projekata čak 20 iz Beograda, a samo jedan iz jugoistočne Srbije od predloženih 24.

„Pitamo se da li je razlog tome da čak tri četvrtine predviđenih sredstava ode beogradskim organizacijama taj što se mladi zbog nedostatka mogućnosti u svojim lokalnim sredinama masovno sele za Beograd ili je, pak, reč o kontinuiranom zapostavljanju, a samim tim i slabljenju kapaciteta omladinskih organizacija van prestonice“, pitaju u NKD.

Oni podsećaju da kao istraživačka organizacija, već osam godina rade najvažnije nacionalno istraživanje održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji, da su dobro upoznati sa njihovim kapacitetima, te da odgovorno tvrde „da su projektne sposobnosti pojedinih odbijenih aplikanata izvan Beograda značajno jače od mnogih odobrenih prestoničkih inicijativa“.