Naslovna Politika Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Stranke da se izjasne da li su za...

Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Stranke da se izjasne da li su za reformu izbornog sistema

289
2

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

“Zato sada tražimo od političkih partija, stranaka, pokreta i koalicija da se javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar? Poslali smo upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti – očekujemo odgovore o kojima ćemo obavestiti javnost”, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

U svojim predizbornim obećanjima mnogi akteri izrazili su potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama?

“NKD ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno. Zato tražimo da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore”, dodaju u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju.

2 KOMENTARA

 1. 😀 Poziv najsirem krugu politickih partija,bez obzira na njihovu velicinu, politicku poziciju i snagu, na to da li su na vlasti ili u opoziciji , da li su parlamentarne ili vanparlamentarne itd., da se javno izasne o bilo kom pitanju ,upucen od strane organizacija i institucija iz sektora civilnog drustva ,jedan je od uobicajenih i temeljnih praksi u svim civilizovanim i demokratskim evropskim drzavama,pa bi kao takav ovaj princip i model trebao biti shvacen i kod nas u Srbiji.
  Naravno ,u sadasnjoj Srbiji u kojoj domaci politicki sistem ni posle 20.godina od demokratskih promena nije objasnio gradjanima i edukivao ih o tome da su oni , GRADJANI , nosioci i titulari izuzetno velikog broja neprikosnovenih, neotudjivih i apsolutnih gradjanskih prava , pojedinacnih i kolektivnih,
  i u kome su politicke partije a ne gradjani potpuni gospodari ,a gradjani njihovi uobicajenio tihi i poslusni podanici ,
  dobijanja odgovora na ovakva pitanja zavise iskljucivo i samo od snage i autoriteta onog ko pita, a ne od drustvene vaznosti pitanja i vaznostinjavnog izjasnjavanja o njemu…😀…
  U takvom ambijentu ovo ,po politicko-stranackoj paleti Srbije siroko disperzovano i postavljeno pitanje ce prvo dati jasnu sliku o snazi i autoritetu samog postavljaca pitanja, NKD-a.
  Ako uoste dobije odgovore na ovo postavljeno pitanje ,i zavisno od toga u kom broju ih dobije ,kao i od toga ko je odgovorio a ko nije , sama NKD ce jasno i precizno videti svoje sopstveno mesto i snagu i drustveni kapacitet i potencijal.
  Tako da ce postavljanje ovog pitanja u svakom slucaju imati vrlo egzaktan rezultat . Pristojno je da kao gradjani pozelimo NKD uspeh u ovoj javnoj i transparentnoj aktivnosti.
  Takodje ,nije zlonamerno a apsolutno je sigurno da je za njihovu drustvenu poziciju izuzetno osnazujuce i produktivno, ukazati i samoj NKD-u , kao i celokupnom gradjanskom sektoru u Srbiji ,a posebno u Istocnoj Srbiji, da njihove aktivnosti,pa i aketiranje po raznim pitanjima,i to u u svom OGROMNOM delu ,,MORAJU URGENTNO NAPUSTITI ISKLJUCIVO POLITICKI PROSTOR .
  I maksimalno rasiriti svoj horizont , ali i promeniti svoj vec visedecenijski primarni fokus sa politickaih,stranackaih izbornih i slicnih pitanja…NA ZA GRADJANE EGZISTENCIJAKNO VAZNA pitanja. 😀
  Jer su takvi ,i vec visedecenijski isti i nepromenjeni, i pristup i fokus vec odavno prevazidjeni…
  A iskreno, i po misljenju samih gradjana, i izlizani i nefikasani i za same gradjane trecerazredno vazni i apsolutno nemotivisuci. 😀
  I da ukupan civilni sektor Srbije ,pa i sama NKD , mora MNOGO I NEUPOREDIVO AKTIVNIJE I NEUPOREDIVO VISE poceti da se bave ,osim politickim, i KONKRETNIM EGZISTENCIJAJNIM EKONOMSKIM, EKOLOSKIM ,REGIONALNO RAZVOJNIM I DRUGIM ZIVOTNO VAZNIM PITANJIMA GRADJANA …
  I NJIHOVOM GRADJANSKIM PRAVIMA I NAJATIVNIJOJ ZASTITI TIH PRAVA I U OVIM SEKTORIMA…
  Kao i NEPRIKOSNOVENOM PRAVU GRADJANA I SEKTORA CIVILNOG DRUSTVA DA :
  1) UCESTVUJU U KREIRANJU I REALIZACIJI PLANOVA I STRATEGIJA , PRE SVEGA REGIONALNIH I LOKALNIH, I U TIM ZA GRADJANE VITALNO VAZNIM SEKTORIMA.
  2) DA BUDU KONTINUIRANO I TRANSPRENTNO OBAVESTAVANI O SADRZAJU I REALIZACIJI TIH PLANOVA I STRATEGIJA OD KOJIH IM, I U NAJBUKVALNIJEM SMISLU, ZAVISI I EGZISTENCIJA, I ZIVOTNI STANDARD, I KVALITET ZIVOTA, I ZASTITA ZDRAVLJA, I RAZVOJ I NAPREDAK….ili u dalje demografsko,ekonomsko,socijalno,ekolosko,zdravstveno… PROPADANJE .
  A u demografski,ekonomski,socijalno ,a u jednom njenom delu i ekoloski ,POTPUNO urusenoj i devastiranoj Istocnoj Srbiji…i sam OPSTANAK.
  Jer su takodje I TO i tekovine i fundamentalni principi rada civilnog sektora u svim demokratskim i razvijenim drzavama Evrope.
  Naravno da takav i mnogo siri i horizont i fokus delatnosti i aktivnosti civilnog sektora u Srbiji, pa i same NKD ,zahteva i neka ,i mnogo razlicitija i mnogo drugacija znanja,vizije i iskustva …od ovih visedecenijski uobicajenih , i da ih tako nazovemo, usko politickih …
  Za koje, inace , uvek i svuda, u Srbiji imamo bezbroj eksperata i talenata…😀
  Da mozemo da njih izvozimo umesto hiljada i hiljada i hiljada nasih inzenjera,lekara,pekara, IT -programera,kuvara , limara, varilaca i drugih … bilo bi :
  Svajcarska +Danska=Srbija ..
  ….i po standardu, i po bogatstvu ,i po ekologiji…😀
  Ali eto ..ne mozemo ,jer ih svetska ekonomija i svetsko trziste nazalost ne traze i ne vape za njima…😀
  Takodje,potpuno je jasno da sa ovim i ovakvim novim pristupom ,za razliku od ,da tako kazemo ,,politickog pristupa,, , nije vise
  TAKO LAKO ni naci PRAVU TEMU…
  A ni biti u stanju ekspertski i metodoloski i strucno je voditi, elaborirati, o njoj edukovati , anketirati gradjane i druge drustvene subjekte ..itd.itd…
  Ali na ,na srecu ,u Istocnoj Srbiji to uopste NIJE tesko… 😀
  A meni je i apsolutno poznato
  (kao uostalom i cela Istocna Srbija, ,a veoma ,veoma dobro i Beograd,Bugarska,Rumunija kao i mnogi dosta sire od Balkana ) da je i sama NKD veoma precizno i detaljno upoznata sa ,,KORIDOROM ZIVOTA ,, celog ovog regiona Istocne Srbije.
  Dakle sa TRANSEVROPSKIM (Atlantski okean -Crno more )
  Multimodalnim saobracajnim koridorom- Istok (Crnomorskim koridorom) .
  A svi znamo sta znaci DECENTRALIZACIJA .
  Kao i to da ona NE POSTOJI BEZ savremenih
  i SVAKOM REGIONU PRIPADAJUCIH SAOBRACAJNIH KORIDORA.
  Kao i da suprotni primeri nigde u Evropi ne postoje.
  A ,koliko ja znam, 1+1=2.
  Dakle , NKD u ovom regionu Istocne Srbije ni u kom slucaju NEMA problem sa OSNOVNOM ZIVOTNOM,ELEMENTARNOM EGZISTENCIJALNOM I PRAVOM FUNDAMENTALNOM RAZVOJNOM TEMOM od vitalne vaznosti za zivot gradjana ovog regiona Srbije. .
  A samo ime NKD -Nacionalna koalicija za decentralizaciju, apsolutno i potvrdjuje da je zbir 1+1=2 , i u ovom slucaju , apsolutno tacan.😀
  Takodje,po napred pomenutom civilizacijskom i gradjanskom principu, i ovo javno obracanje…ocekuje isti takav odgovor. Koji cemo transparentno,javnoni gradjanski svi citati na ovom vrlo pracenom negotinskom i krajinskimND Portalu.😀
  Srdacno,uz pozdrav iz 🚞

 2. Postojećim izbornim sistemom je prekinuta demokratija i pravo građana da sami biraju. Dobro se sećam da se o predhodnom predsednik pričalo da je on radije hteo da ostane na Đerdapu ali njegova NAPREDNA partija nije mislila tako. Rezultati su poznati, NAPREDAK 0 (nula)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.