Naslovna Kultura Na „Zoranovim danima“ „Ana Karenjina“ i „Gospođica Julija“

Na „Zoranovim danima“ „Ana Karenjina“ i „Gospođica Julija“

131
0

Zaječarska publika je treće i četvrte festivalske večeri uživala u klasicima svetske književnosti, Tolstojevoj „Ani Karenjini“ i Strindbergovoj „Gospođici Juliji“.

Matea Matušić kao „Gospođica Julija“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Drama švedskog književnika Augusta Strindberga, „Gospođica Julija“, napisana 1888, donela je pred zaječarsku priču večnu priču o ljubavi, dominaciji, manipulaciji pripadnice više klase Julije koju tumači Matea Marušić i lakeja Žana (Vladimir Tintor) i igri koja će se završiti sa tragičnim posledicama.

Ovaj komad je zajednička  predstava Gradskog kazališta „Joza Ivakić“  iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, a režirala ga je Aida Bikvić.

Tročlani žiri u sastavu dr Miroslav Radonjić, Duško Ljuština i Milan Caci Mihailović „Zoranov brk“ dodelio je glumici vinkovačkog teatra  Matei Marušić za ulogu  Gospođice Julije, koja o radu sa rediteljkom kaže:

„Bio je pravi užitak raditi sa Aidom iako je profesor i vrlo je precizna i oštra, ali pravedno stroga. Puštala nas je da se dogodi ta kemija kroz cijeli komad i stvarno nas je vodila toplo nekom svojom energijom“.

Pre izvođenja predstave, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić uručio je statuetu Zorana Radmilovića ravnatelju Кazališta “Jozo Ivakić“ u Vinkovcima Zdenku Rečiću  u znak zahvalnosti za srdačan doček ansambla zaječarskog pozorišta u Vinkovcima.

Dragana Mićalović kao Ana Karenjina; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Tolstojeva “Ana Кarenjina”, u režiji Irfana Mensura, odigrana je treće festivalske večeri 30. „Dana Zorana Radmilovića“. Tragična priča o ljubavi, žrtvi i hrabrosti izazvala je lavinu emocija u publici.

 “To je bila lektira koju su svi morali da čitamo u školi. Ništa nisam razumeo i bilo mi je strašno dosadno kada sam je prvi put čitao, ali Ana Кarenjina nije obrazovanje, Ana Кarenjina je saznanje. Ja sam je ponovo uzeo u ruke pre jedno desetak godina, pa sam shvatio da sam počeo da je razumem, pa sam je opet uzeo pre jedno tri, četiri godine i pokušao da smislim pozorište. Negde oko godinu i po dana sam se bavio dramatizacijom i napravio svoju dramatizaciju koja nije htela da osudi ni jednog, ni drugog , ni trećeg. Ja sam samo hteo da ispričam priču da pripadamo ljudskoj vrsti i da nam je sve dostupno: i kajanje i sreća i ljubav, a bogami i smrt. Imamo primera iz okruženja koji su otišli u neke dobrovoljne smrti iz čiste lepote i neću spominjati imena”, rekao je Irfan Mensur.

Za maestralno izvedenu ulogu Ane Кarenjine „Zoranov brk“ dobila je Dragana Mićalović. Njoj je ovo prva profesionalna predstava i prva nagrada.

 “Ja sam baš slepo verovala u Irfana i njegove ideje i svemu što je on nama govorio. On je dozvolio da ja u mojoj podeli stvaram na način na koji sam je ja osetila. Smatram da se i danas od tog Tolstojevog vremena nešto baš nije promenilo. I dalje svi imamo potrebu za slobodom, koja nam je nekako skučena i nekako nam je dozvoljeno da volimo i mislimo glasno. Tako da sam ja nju, u nekim svojim osećanjima, dopustila sebi da je upoznam malo dublje. Da zamislim kakva je ona bila kao dete, kakvi su bili njeni roditelji, kako se oblačila. Ovo je način na koji sam ja doživela da je ta Ana Кarenjina sigurna sam da je postojala”, rekla je Dragana Mićalović.