Naslovna Društvo Na Timoku kod Trnavca uvedena redovna odbrana od poplava

Na Timoku kod Trnavca uvedena redovna odbrana od poplava

313
0

Nakon što je jutros u 7 sati vodostaj Timoka kod Trnavca dostigao 292 centimetra uvedena je redovna odbrana od poplava.

Foto: Radomir Milošević

Redovna odbrana od poplava uvedena je na sektoru levog i desnog nasipa uz Timok kod Trnavca u ukupnoj dužini od 7,6 kilometara. Vodostaj je na ovom delu Dunava u 7 časova jutros iznosio 292, a u 12 sati 314 centimetara.

Redovna odbrana od poplava, uvedena  na Vodnoj jedinici “Timok Zaječar”, podrazumeva praćenje kretanja promena nivoa vode kao i promena stanja na odbrambenim linijama, ali i brojne druge mere koje će, u slučaju potrebe, biti primenjene.

Vodostaji na ostalim izveštajnim mernim mestima duž Timoka nisu premašili propisane granice, pa je tako u rejonu Crnog Timoka kod Bogovine vodostaj u 12 časova iznosio 152, Gamziogradu 147 cm, Belog Timoka u Knjaževcu 127, a Svrljiškog Timoka u Trgovištu 164 cm.

“Tokom 25. i 26. januara vodostajina Belom i Crnom Timoku dostići će i prevazići granice redovne odbrane od poplava”, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Vodostaji na Dunavu su u domenu srednje niskih i srednje niskih vrednosti za ovo doba godine, a temperatura vode je oko četiri stepena, što je iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine. Na izveštajnoj stanici Prahovo u 12 sati vrednost vodostaja iznosila je 231 centimetar.

“Vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji sa tendencijom stagnacije narednog dana, zatim porasta”, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.