Naslovna Društvo Na Stevanskim livadama obeležen Dan ustanka naroda Srbije

Na Stevanskim livadama obeležen Dan ustanka naroda Srbije

266
0

Opštinska organizacija Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR) obeležila je 7. jul, dan kada je pre 83 godine u Srbiji počeo ustanak protiv fašizma.

Svečanost obeležavanja Dana ustanka naroda Srbije organizovana je na Stevanskim livadama. Tom prilikom, vence i cveće delegacije SUBNOR-a, lokalne samouprave i organizacije rezervnih vojnih starešina položile su na spomenik palim borcima Krajinskog partizankog odreda, koji su stradali 29. septembra 1941. čuvajući i štiteći povlačenje Odreda.

Spomenik na Stevanskim livadama čuva uspomenu na Stefaniju Mihajlović iz Brze Palanke, Ljubomira Ljubu Nešića iz Zaječara, Radomira Nedeljkovića Radeta i Agu Rogožinarevića iz Negotina, Borivoja Radojevića iz Salaša, Milivoja Milovanovića i Voju Milenkovića iz Brusnika, Vladimira Zlatojevića, Dušana Ikonića i Sinišu Golubovića iz Koprivnice.

„Ponovo smo tu i ovog 7. jula, posle 83 godine da uveličamo dan kada je davne 1941. godine u Beloj Crkvi kod Valjeva ispaljen prvi metak, kao početak otpora nemačkoj okupaciji. Danas se nalazimo ispred spomenika 10 naših boraca Krajinskog partizanskog odreda, 10 heroja koji su ovde na Deli Jovanu, na Stevanskim livadama dali život braneći slobodu, svoj narod i svoj štab“, rekao je, tom prilikom Igor Babić, predsednik OO SUBNOR Negotin.

Ovaj značajni datum bila je prilika i da se članovi SUBNOR-a podsete i onih koje nema, odajući počast Dragoljubu Filipoviću, novinaru i svom dugogodišnjem predsedniku Opštinskog odbora, koji je preminuo 2021. godine.

“Tu smo da oživimo ovu planinu i da sećanjem na tešku prošlost budućim generacijama ne dozvolimo novi rat i nova stradanja. Ovde su deca dolazila na izlet, na nastavu u prirodi i to treba da radimo, da naučimo decu da žive u miru i slozi”, dodao je Babić.

Tradicionalno druženje okupilo je preko 300 ljudi, a tradicionalno su organizovana i sportska nadmetanja  u šahu i pikadu.