Naslovna Društvo Na Stevanskim livadama obeležen 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije

Na Stevanskim livadama obeležen 7. jul, Dan ustanka naroda Srbije

750
0

Negotinski SUBNOR obeležio je danas  na Stevanskim livadama 7. jul, dan kada je pre 80 godina u Srbiji podignut ustanak protiv fašizma.

Foto: Opština Negotin/Bojan Balanesković

 Dan ustanka naroda Srbije obeležen je i na Stevanskim livadama u podnožju Deli Jovana, na mestu gde su 29. septembra 1941. prilikom napada združenih odreda četnika i žandarma na Krajinski partizanski odred poginuli Stefanija Mijhajlović, Ljubomir Ljuba Nešić, komandir odreda, Radomir Rade Nedeljković, Borivoje Radojević, Aga Rogožinarević, Milivoje Milovanović, Vladimir Zlatojević, Voja Milenković, Dušan Ikonić i Siniša Golubović.

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) obeležava, inače, nizom aktivnosti, jubilej od 80 godina od početka antifašističke pobune u Jugoslaviji pod geslom “Da rata više ne bude”.

“To je ta poruka, da sačuvamo tradicije prošlosti, sva iskustva, da ih ne preživljavamo ponovo, da ne učimo iznova jedno te isto, a ono što smo naučili da sačuvamo, da znamo i nešto novo da učimo. Mladost treba da prihvati ovo. Treba da ponovo oživimo ovu planinu. Ovde su deca dolazila na izlet, na nastavu u prirodi, to treba da radimo, da naučimo decu da žive u miru i slozi“, kaže Dragoljub Filipović, predsednik Opštinske organizacije SUBNOR-a Negotin.

Na spomenik palim borcima na Stevanskim livadama, tom prilikom vence i cveće položile su delegacije boraca, rezervnih vojnih starešina i lokalne samouprave. Ovogodišnji Sedmojulski sabor obeležila su i sportska nadmetanja  u šahu i pikadu u obe konkurencije.