Naslovna Društvo Na sastanku u Vidinu o saradnji Negotina, Zaječara, Boljevca i Lepenskog vira...

Na sastanku u Vidinu o saradnji Negotina, Zaječara, Boljevca i Lepenskog vira sa bugarskim organizacijama

419
0

U Vidinu je danas održan sastanak posvećen identifikaciji projektnih ideja i partnera za prekogranične projekte sa Bugarskom na temu kulturnog nasleđa.

Foto: RARIS

Sastanak je organizovan na inicijativu Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) i Oblasne administracije Vidin, a okupio je predstavnike Muzeja Krajine iz Negotina, Narodnog muzeja u Zaječaru, Lepenskog vira, Regionalnog istorijskod muzeja u Vidinu i Istorijskog muzeja u Belogradčiku, kao i opština Vidin, Belogradčik, Boljevac i Negotin i kulturnih institucija iz Vidina i Boljevca.

Tema sastanka bili su potencijalni zajednički projekti kojima bi ove ustanove i lokalne samouprave konkurisale na novom programu Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska.

„Priprema ovog Programa je u završnoj fazi i prvi poziv za podnošenje projekata se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine. Program Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska će na raspolaganju imati oko 38 miliona EUR bespovratnih sredstava a podrška kulturnom nasleđu je jedan od prioriteta Programa“, navode u RARIS-u.

Foto: RARIS

Na sastanku u Vidinu predstavljeno je desetak ideja za eventualne projekte. Za jedan broj potencijalnih projekata je dogovoreno da se analizira mogućnost ubrzanog kompletiranja projektno – tehničke dokumentacije, a za ostale da se utvrdi zainteresovanost i mogućnosti kofinansiranja.

Na narednom sastanku koji će biti održan u Srbiji će se preciznije definisati i zajednički projekti i partnerstva.