Naslovna Društvo Na Sajmu turizma prezentacija projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam: Obnova...

Na Sajmu turizma prezentacija projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam: Obnova Rajačkih pivnica

517
4

Danas je počeo Međunarodni  42. beogradski sajam turizma, na kojem će, pod sloganom „Put pod noge“, turističku ponudu predstaviće oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja.

Štand Donje Podunavlje – Đerdap na 42. Međunarodnom sajmu turizma; Foto: Igor Mitrović

Turističke organizacije opština Negotin, Kladovo, Majdanpek i Golubac, ali i Turistički prostori Golubačka tvrđava, Lepenski vir i Nacionalni park “Đerdap” i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma predstavljaju se zajedničkom ponudom na zajedničkom štandu Donje Podunavlje – Đerdap.

Upravo na ovom štandu danas je obeležen početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji se odnosi na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa u Srbiji, kao što su Rajačke pivnice u opštini Negotin, tvrđava Festislam u Kladovu, carska palata Feliks Romulijana u Gamzigradu kod Zaječara i Narodno pozorište u Beogradu.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije; Foto: I. Mitrović

“Pokušaću da na nešto drugačiji način kažem nekoliko reči o veoma važnom projektu koji radimo sa EU i nemačkom Vladom. EU uvek kritikujemo za nešto, ali sada moram da kažem veliko hvala jer ulažu veliku sumu novca u našu zemlju i teško da bismo mi mogli da uložimo toliko novca u te opštine. Hoću da se zahvalim i ministarki Joksimović jer je uspela da ovo realizuje, ovo je velika stvar za nas. Znate, 16,5 miliona evra je ogroman novac, neće to promeniti sve, ali teško da bismo mi mogli u ovom momentu toliko da izdvojimo za te projekte. Molim ljude na istoku Srbije da dobro čuju šta ćemo sve sa ovim novcem uraditi, a mi ćemo se truditi da uradimo dodatne marine, šetališta, da bismo privukli što više ljudi i iz Beograda i iz okoline. Moramo ljudima da ponudimo nešto, da bi došli”, rekao je tom prilikom Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji; Foto: I. Mitrović

Projekat, koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, sa 15 miliona evra Evropska unija, a sa 1,6 miliona evra nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju.

“Ovo je jedinstvena prilika da govorim o turizmu Srbije, i kao predstavnik EU i kao građanin koji 4 godine živi u ovoj divnoj zemlji. Kulturno nasleđe Srbije jedinstveno i EU je tu da se ono ojača. Nadam se da će ovaj projekat pomoći da Srbiju smestimo na globalnu mapu turizma”, rekao je na štandu Donje Podunavlje – Đerdap šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Projekat, inače, sprovodi sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pored obnove i poboljšanje infrastrukture Feliks Romulijane, Fetislama, Rajačkih pivnica i Narodnog pozorišta u Beogradu, projekat ima za cilj i da kroz radionice, seminare, konferencie i studijska putovanja prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Predviđeni su i grantovi i bespovratna sredstva dodeljena lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima u Donjem Podunavlju kako bi podigli svoje privredne i turističke potencijale.

Dorotea Gizelma, zamenica ambasadora Nemačke; Foto: I. Mitrović

Zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelma istakla je da očekuje da će ovaj projekat doneti istočnoj Srbiji više posetilaca te da je kao  putnik oduševljena Srbijom i da voli da putuje po našoj zemlji. Posebno je istakla posetu Đerdapskoj klisuri, Zaječaru, Gvozdenu kapiju…

Prezentaciji ovog projekta prisustvovala je i Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, Radim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz regiona obuhvaćenog projektom, među kojima i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

4 KOMENTARA

  1. 😀..super…kao pre…Kao da je.prosligodisnji bio juce…Leti vreme….Danas cu ako stignem…a ako ne stignem onda sutra sigurno… da uhvatim 🚞 ..I.kao SVIH prethodnih godina trajanja Projekta ,,Multimodalni saobracajni koridor-Istok(Crnomordki koridor) ,oktobar 2006-februar 2020.g…..da obidjem tamo u onoj zadnjoj hali Sajma gde su svi oni …SVE nase standove i turisticke delatnike Turistickih organizacija nasih opstina i gradova Istocne Srbije…😀A ko ne veruje neka pita te ljude..kad se vrste kuci…😀 Evo bas tamo sam ,mislim prosle godine,ponovo sreo predsednika Opstne Negotin g.V.Velickovica.. A tu je bilo sa njim i jos par njegovih kolega ..koliko se secam iz V.Gradista i jos par opstina…kije znam fosta duze nego g.Velickioica…I kazem bas g.V.Velickovicu..a tu su i ovi ostali…,,Vi svi znate da PRAVI RAZVOJ TURIZMA ….CELOG naseg regiona Istocne Srbije ..od Pozarevca ..do Negotina, Kaldova,Zajecara i Knjazevca…i sve levo i desno od ovog pravca…NIJE MOGAO NI U 20.veku da postoji ZBOG OGROMNE SAOBRACAJNE IZOLOVANOSTI I NEPOVEZANOSTI… ..A kamo li SADA u 21.veku ..bez TRANSEVROPSKOG (Atlannski okean-Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok(Crnomorskog koridra)…. I da su SVE druge price o PRAVOMrazvoju turizma bez ovog naseg koridora..BAJKE…😀Sto niste stavili na ovaj zajednicki stand Donjeg Podunavlja…MAPU MS Koridora Istom(CmK) od 5 x 2 metra..😀 Pa mnogi od ovih turistickih radniika oko sto stoje nas ..i kao ne slusaju…to znaju jer im to na ovom sajmu ponsvljam vec vise od 10godina..svake godine…,😀 I simpatican je g.Velickovic…ljubazan i kulturan.
    …smeska se covek..Znam ga i od pre nego sto je postao predsednik Opstine……A smeskaju se i ove druge njegove kolege…I ja se smeskam…😀Popricamo jos malo…izdvojeni…Pozdravim se sa covekom.. I odem dalje na druge nase standove iz Ist.Srbije……😀Pitajte g..Velickovica..da li je ovo istina…ili g.Dragana Milica njegovog kolegu iz V.Gradista..takodje finog i kulturnog coveka..koni najsnznije podrzava nas MS Koridor Istok(Cmk)😀 ..A evo ..stize i… 🚞.Odoh i ..Pozdrav.

  2. ..i samo pitanje …Da li Vam je juce u Krajini odgovorila ministarka gdja Mihajlovic… vvKO u njenom Ministarstvu..vec deceniju..blokira SVAKO FINANSIRANJE MS Koridora Istok… a opsirnije imate ispod PRVOG clanka o njenom dolasku..na ovom portalu…😀😀😀 Ako jeste javite mi ..da znam i ja….😀😀😀😀

  3. 😀……obecano……uradjeno…Ko ne veruje pita ljude iz TO: Negotin,Kladovo ,Majdanpek Bor,Zajecar,Knazevac ,Kucevo,Zagubica, Pozarevac,Malo Crnice,Veliko Gradiste,Golubac,Velika Plana…I SVI imaju najnoviji drzavni dokument o TRANSEVROPSKOM znacaju…MS Koridora Istok(CmK)..i jos par drugih…😀😀 ..Da neIMAJU I CITAJU ..i ne slusaju lokal no -regionslne bajke..i nebuloze..lokalnih ,,talensta ….I odoh na 🚞..Pozz.

  4. ..P.S..Smederevo ,Smederevska Palanka i Zabari..ove godine. nisu bili na Sajmu turizma…Ali dobice i oni..necemo da pravimo razlike…😀 Jer pored Smederava prolazi..a u V.Planu i SD Palanku ..,,udara ,nas koridor…pa su na RSAKRSNICI DVA TRANSEVROPSKA KORIDORA…A bolje od toga..za ekonomiju…..NE POSTOJI…😀😀😀😀 Tek da opet naucimo nesto cuvene i razne lokalne ,,talente,,….kojima opet… nesto nije jasno…😂😂 ..
    Poz.iz🚞
    ..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.