Naslovna Društvo Na Saboru narodne muzike druga nagrada pesmi negotinskih autora

Na Saboru narodne muzike druga nagrada pesmi negotinskih autora

2553
0

Pesma „Lepa Stana“ Krste Stankovića Njenjulovića i Dragane Marinović Simonović u interpretaciji Nemanje Maksimovića osvojila je na Saboru narodne muzike u organizaciji Radio televizije Srbije i Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije – drugu nagradu.

Krsta Stanković Njenjulović, Nemanja Maksimović i Dragana Marinović Simonović; Foto: Gradski horski ansambl „Mokranjac“

Tekst koji je napisao Krsta Stanković Njenjulović i muzika, koju je ovaj autor sedam pesničkih zbirki i još dve publikacije, komponovao u saradnji sa Draganom Marinović Simonović, profesorkom harmonike i dirigentom, “Lepa Stana” u interpretaciji Nemanje Maksimovića i uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića, osvojio je na Saboru narodne muzike drugo mesto i nagradu od 250.000 dinara.

Srpska pesma u vlaškom melosu osvojila je i publiku i žiri, ali je, kaže ovaj autorski tim iz Negotina, glas publike bio presudan.

“Veliki pečat ovoj pesmi dao je i Slobodan Pecić u čijem je studiju snimljen demo snimak sa Veljkom Milovanovićem kao vokalom. Pecić je uradio foršpil i aranžman pesme. Poslali smo je na konkurs za Sabor narodne muzike i prošla je selekciju kao jedna od 24 izabrane”, ističe Krsta Stanković Njenjulović.

Glasovi publike i stručnog žirija koji su činili: Sanja Ilić, Merima Njegomir, Vesna Zmijanac, Neda Ukraden i Vlada Panović, presudili su da prvo mesto osvoji pesma u interpretaciji Ivane Šašić „Ja sam žena, nisam stena“, za koju je tekst i muziku uradio Hasan Dudić, a aranžman Zoran Vlajić.

Treće mesto pripalo je pesmi “Rasti moj zeleni bore” koju je otpevao Nikola Zekić, na muziku i tekst Radoslava Graića.

Na ovom Saboru je učestvovao i Mića Rašić, vokalni intrepretator iz Čubre, koji je pevao kompoziciju “Ljuta rakija” kompozitora Dragana Aleksandrića.

Na Saboru, čiji je prevashodni zadatak da neguje pesmu u duhu srpske tradicije, nadmetale su se, između ostalih, i kompozicije poznatih autora, poput Milutina Popovića Zahara, Ljube Kešelja, Radeta Radivojevića, Radeta Vučkovića, Bekija Bekića, Novice Negovanovića i drugih.