Naslovna Kultura Na “Raspevanim mostovima” i Negotinci

Na “Raspevanim mostovima” i Negotinci

450
0

Članovi Gradskog hora “Mokranjac” učestvovali su u radu Internacionalnog horskog festivala koji je od 19. do 23. jula u Novom Sadu organizovala Srpska horska asocijacija.

Deo Gradskog hora „Mokranjac“ i Xavier Garcia Cardona, dirigent iz Katalonije; Foto: Gradski hor „Mokranjac“

Novi Sad je bio prava evropska prestonica horske muzike zahvaljujući dirigentima i pevačima iz Belgije, Кatalonije – Španije, Bugarske, Makedonije, Rusije, Poljske, Italije, Finske, Кipra, Nemačke, Švajcarske, Bosne i Hercegovine – Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, ali i Indonezije, Sirije i mnogih gradova Srbije. Oni su na različitim lokacijama u Novom Sadu predstavili svoje vokalno umeće.

“Raspevani mostovi” (Singing bridges) okupili su više od 400 učesnika i ponudili široku lepezu profesionalnih programa za sve one koji vole horsko pevanje.

Sa radionice „Pod sjajem zvezda – Evergreen“ koju je vodio Đorđe Perović, dirigent iz Beograda; Foto: Gradski hor „Mokranjac“

Program festivala obuhvatao je i nekoliko jednodnevnih istraživačkih ateljea, posebne programe sa radionicama, predavanjima i diskusijama namenjenih kako apsolutnim početnicima, tako i onima sa horskim iskustvom i muzičkim obrazovanjem, kao i dirigentima.

Među učesnicima festivala bili su i pevači Gradskog hora “Mokranjac” iz Negotina predvođeni svojim dirigentom Ružicom Rajković.

„Raspevani mostovi“ predstavljaju veliki horski događaj u našoj zemlji, više od 400 horskih pevača i dirigenata iz različitih delova Evrope, 15 raznovrsnih Ateljea kojima su rukovodili svetski priznati dirigenti. Pevači su, pored pohađanja Ateljea, mogli da nastupe i sa svojim horovima, da čuju ekskluzivne koncerte svetski poznatih ansambala, kao i da zapevaju neobavezno na obali Dunava i svake večeri dožive nezaboravne trenutke. Naši horisti učestvovali su, zajedno sa horom iz Belgije i pevačima iz Srbije i Nemačke, u radu ateljea “Cantemos – muzičko putovanje od Španije do Južne Amerike“, koji je vodio Xavier Garcia Cardona, dirigent iz Katalonije i ateljeu „Pod sjajem zvezda – Evergreen“ baziranom na poznatim melodijama u ovom žanru čiji je moderator bio Đorđe Perović, dirigent iz Beograda“, kaže Ružica Rajković, dirigent negotinskog Gradskog hora “Mokranjac”.

Detalj sa koncerta; Foto: Gradski hor „Mokranjac“

Najveći broj pevača Gradskog hora “Mokranjac” učestvovao je u radu Ateljea „Cantemos“. Na završnom koncertu polaznici ovog muzičkog putovanja predstavili su popularne kompozicije Španije, Argentine, Brazila, Kube… Svake večeri učesnici festivala bili su i deo programa na otvorenom “Open Singing”.

“Glavni hor koji je i vodio „Open Singing“ bio je Nacionalni omladinski hor Srbije, čiji su stalni članovi i Pavle i Anđela Jovanović, srednjoškolci negotinske Umetničke škole „Stevan Mokranjac“. Imali smo prilike da slušamo i sjajne ansamble i horove koji se retko mogu čuti u našoj zemlji, poput „Apollo 5“ iz Velike Britanije, vokalnog ansambla „Spectrum“ iz Bugarske, Akademskog narodnog hora iz Plovdiva i Omladinskog ženskog hora makedonskog kulturnog centra iz Skoplja… Posebno mi je zadovoljstvo što smo kao hor imali prilike da budemo deo ovog veličanstvenog festivala sa kojeg smo se vratili puni sjajne energije, divnih poznanstava i bogatiji za jedno novo neverovatno iskustvo. Ponosni smo što smo iz Mokranjčevog grada našli put do velikih horskih pevača i projekata u kojima učestvuju renomirani horski ansambli od kojih uvek imamo šta novo da naučimo”,  kaže Ružica Rajković.

Najveći broj pevača učestvovao je u radu Ateljea „Cantemos“; Foto: Gradski hor „Mokranjac“