Naslovna Društvo Na Rajačkim pivnicama održana proslava Svetog Trifuna

Na Rajačkim pivnicama održana proslava Svetog Trifuna

1404
0

Ovdašnja Turistička organizacija pod pokroviteljstvom Opštine Negotin obeležila je na Rajačkim pivnicama Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinogradara.

Ansambl “KontrAkord”

Proslava Svetog Trifuna na Rajačkim pivnicama uprkos kiši okupila je veliki broj gostiju. Za Negotince je organizovan i besplatan autobuski prevoz.

Ispred drevnog zapisa u centru ovog zanimljivog vinskog naselja u kojem živi vino ovogodišnji program obeležavanja Svetog Trifuna započeo je koncertom ansambla starogradske muzike, “KontrAkord”.

Etno grupa “Kraljice” UŠ “Stevan Mokranjac”

Organizovan je i bogat kulturno-umetnički program, uz učešće Etno grupe „Kraljice“ Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, KUD „Čučuk Stana“ iz Sikola sa Živkom Gicić, vokalnom solistkinjom, Nemanjom Stanojevićem, frulašem iz Jasenice.

KUD “Čučuk Stana”, Sikole

U programu su učestvovali i Vladica Perković, profesor solo pevanja i Jelena Dragomirović, učenica Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, uz pratnju na harmonici profesora Danila Perkovića, ali i pesnici Milan Kotur i Saša Stanimirović.

Milan Kotur

„Nastojimo da brojnim gostima prezentujemo ne samo lepotu ove arhitektonske i vinske atrakcije već i seoska turistička domaćinstva, a sve u cilju promocije turističkih potencijala naše opštine, ali i razvoja ruralnog turizma, vinogradarstva i vinarstva na ovim prostorima”, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Obred rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog, protojerej-stavrofor u penziji Ranko Jović i prota Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevski. Domaćin slave bio je Nemanja Milanović, a naredne godine će kolačar biti Jelena Cvetković.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Srećnu slavu domaćinima i dobar rod zaželeo je i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, koji je istakao da ove godine počinju radovi na uređenju Rajačkih pivnica.

“Ova godina biće godina u kojoj će biti započeti radovi na Rajačkim pivnicama, a predstoji nam i uređenje pivnica u Rogljevu. Trogodišnji proces ukrupljavanja poseda u ovom delu, koji se odvija uz podršku države, pružiće šansu za podizanje novih zasada. Uz uređeni put do Smedovca, Rogljeva, Rajca i  kompleksa pivnica, koji će u narednom periodu dostići neophodan kvalitet koji turisti očekuju, stvaramo pogodno tle za razvoj turizma i vinarstva”, istakao je Veličković, predsednik opštine Negotin.

Vladica Perković i Jelena Dragomirović

On je podsetio i da je vino šansa koja mora da se iskoristi, ali i da lokalna samouprava nastoji da nizom mera i subvencija potpomogne da se ova oblast unapredi.

“Uz jedinstvene uslove za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina, kvalitet naših vina je neosporan, što je, uz podršku i promociju, najvažniji uslov da bismo postigli uspeh i održali renome na veoma zahtevnom i istančanom tržištu vina. Ovo je zajednički posao, obaveza i opredeljenje, jer svaki novi zasad, uređena pivnica, učinjeni vaš korak, uz našu podršku, ulozi su u stvaranju srpske Burgundije na balkanskim prostorima”, dodao je predsednik opštine.

U rajačkim vinogradima orezan je prvi čokot i zaliven vinom. Po tradiciji ovim se činom vinogradu vraća snaga posle zimskog perioda kako bi u proleće počeo da buja. Vinogradari ističu da i današnja kiša, po običaju, znači da će godina biti rodna, a radovima koji predstoje nadaju se da će dobar rod pratiti i kvalitet.