Naslovna Društvo COVID-19 Na prisustvo virusa korona pozitivne još dve Negotinke

Na prisustvo virusa korona pozitivne još dve Negotinke

2761
0

Iz laboratorije „Vatreno oko“ stigli su rezultati šest PCR testova od kojih su dva pozitivna na prisustvo virusa korona.

Ilustracija, pixabay

Iako se iz „Vatrenog oka“ već deset dana, zaključno sa 15. julom, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara, očekuju rezultati 172 testa, u negotinsku zdravstvenu ustanovu stiglo je samo šest.

Od tih šest obrađenih uzoraka, dva su pozitivna, a četiri negativna. Pozitivan rezultat zabeležen je kod dve Negotinke od 31 i 64 godine.

U Zavodu za javno zdravlje navode da je od početka pandemije do 15. jula urađeno 1623 testa, od kojih je obrađen 1451 test, a da za 18 uzoraka testiranje treba ponoviti.

Zbog čega se toliko dugo čeka na rezultate iz „Vatrenog oka“,  međutim, niko od nadležnih iz republičkog Kriznog štaba ne komentariše, ali je činjenica da u Negotin, pa i u ostalim opštinama i gradovima Borskog i Zaječarskog okruga nisu stigli rezultati ni svih uzorkovanih od 6. jula, kao ni za celu tu sedmicu.

Zavod za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru briseve pacijenata koji su testirani po raznim osnovama, bilo da je u pitanju hospitalizacija, pozitivan serološki test na IgM antitela, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili testovi na lični zahtev, takozvani komercijalni, od ponedeljka 13. jula počeo je da šalje u referentnu laboratoriju Batajnica.

Tokom jučerašnjeg dana, inače, u negotinskoj kovid-ambulanti testirano je 24 građana, a danas do 11 sati još devetoro.