Naslovna Ekonomija Na predavanju za vinare u Smedovcu o preduslovima za kvalitet i tipičnost

Na predavanju za vinare u Smedovcu o preduslovima za kvalitet i tipičnost

750
0

U Domu kulture u Smedovcu u petak je organizovano predavanje namenjeno proizvođačima koji u Negotinskoj krajini vino prave na tradicionalan način.

Kristina Lukić, enolog; Foto: TOON

Predavanje na temu “Vino između tradicije i inovacije: preduslovi za kvalitet i tipičnost“ održala je Кristina Lukić, enolog, rođena Kruševljanka, koja je odrasla u Italiji, živela u Veroni, a Fakultet vinogradarstva i enologije završila u Udinama.

Ona je okupljenim vinarima govorila o postizanju i održavanju zajedničkog standarda kvaliteta, imajući u vidu ekološku održivu proizvodnju sa ciljem stvaranja prepoznatljivog brenda.

“Oni se skoro nikad ne okupljaju, nema te neke saradnje ni u samom selu, a pogotovu među selima, tako da je bilo jako lepo videti tridesetak vinara iz Rajca, Rogljeva, Smedovca i okolnih krajinskih sela, okupljenih na jednom mestu kako razgovaraju, diskutuju i mislim da je to bio najvažniji moment cele ove priče. Stariji ljudi u Smedovcu su baš bili prijatno iznenađeni, bilo je i komentara poput onih da 60 godina u ovom selu nisu videli toliko mladih ljudi zainteresovanih da se bave vinogradstvom. Jedini način da se nešto uradi i postigne potreban nivo je da su ljudi otvoreni za saradnju bez koje nema napredovanja. Ovo je bio neki prvi korak, nadam se da će biti još takvih prilika“, kaže Kristina Lukić, koja je u Negotinsku krajinu prvi put došla oktobra prošle godine, a potom se opredelila da se u ovom kraju i sama bavi vinarstvom.

Predavanje namenjeno proizvođačima koji vino prave na tradicionalan način; Foto: TOON

Lukićeva kaže da je njena prva ocena stanja na terenu da potencijali nisu iskorišćeni koliko treba. Zna da je u ovom kraju nekada bilo baš dosta vinograda, ali je sada problem to što ima veoma malo ljudi.

Ipak se, kaže, nada, da će imajući u vidu da se neki mladi ljudi vraćaju u selo, za nekih 10  -15 godina biti kako je nekad bilo, ili da se barem poveća broj aktivnih vinograda. Tridesetjednogodišnja Kristina Lukić, obrazovana, posvećena i preduzmljiva, jedna je od onih koja u to iskreno veruje.

“Posle završenog fakulteta, iskustvo sam stekla radeći po Novom i Starom svetu: Kalifornija, Novi Zeland, Čile, Francuska… Putovala sam i gradila karijeru, ali je uvek postojala ideja da sakupim nešto sa strane i da se jednog dana vratim u svoju zemlju. Kad sam došla ovde, baš sam se zaljubila se u ovo mesto, prepoznala sam kvalitet zemlje i potencijale ovog područja i rekla sebi: „Sada je trenutak da probaš“. Od aprila ove godine živim u Rajcu, ali sam već uzela zemlju i planiram još, da ovde u u Smedovcu sadim vinograd. Fokus će uglavnom biti na autohtonim sortama: tamjanika, začinak, prokupac, vranac, mada planiram i neke internacionalne sorte, koje su se ovde fenomenalne pokazale, kao: rajnski rizling, burgundac, kaberne”, kaže Kristina Lukić.

Predavanje u Smedovcu koje je održala, priredila je Turistička organizacija opštine Negotin u okviru projekta „Oni vide med i vino“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.