Naslovna Krajinske vinjete Na pragu 11. decenije Učiteljske škole u Negotinu

Na pragu 11. decenije Učiteljske škole u Negotinu

1081
0

Obrazovanje učitelja u Negotinu datira još iz 1910. godine. Bila je to peta učiteljska škola u Srbiji, koja i danas obrazuje prosvetne radnike, sa kojima počinje obrazovanje svakog deteta.

Prva učiteljska škola u Srbiji osnovana je 1812. godine  u Sent-Andreji i  nakon četiri godine preseljena je u Sombor.

Skoro vek kasnije, na tromeđi, krajnjem istoku zemlje, sa radom počinje peta učiteljska škola u Srbiji.

Inicijativu za osnivanje Muške učiteljske škole u Negotinu pokrenuo je Okružni odbor krajinskog okruga. Tako, već u julu 1910. godine, počinje upis u prvu školsku godinu. Znanja su  sticala  32 učenika iz desetak gradova Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Učiteljska škola bila je „podstanar“ Gimnazije i na korišćenje je imala samo jednu učionicu na spratu. Proglasom Kraljevine Srbije, škola je „izdržavana iz budžeta Ministarstva prosvete i crkvenih poslova“.

Školovanje budućih učitelja  trajalo je četiri godine, a znanja su se sticala iz 16 predmeta i obuhvatala su sve segmente života, od učenja srpskog jezika i književnosti, prirodnih nauka, higijene, pedagogike, poljske poljoprivrede do gimnastike.

U toku prve školske godine na čelu Učiteljske škole bio je tadašnji direktor Gimnazije u Negotinu, Đorđe Stojković, ali je njegove poslove, zbog poslaničkih obaveza, vršio Vladislav Santer, direktor Ženske privatne gimnazije.

Negotin, Ulica Vuka Karadžića, prva polovina XX veka

Na kraju prve školske godine, Učiteljska škola dobija i zvanično svog prvog direktora. Bio je to, Pavle Ljotić, dotadašnji direktor aleksinačke Učiteljske škole.

Škola je prve dve godine menjala adrese zbog malog broja učionica i neadekvatnog prostora. S obzirom da je većina đaka bila iz mesta koja su bila udaljena od Negotina, neophodno je bilo obezbediti im internatski smeštaj sa trpezarijom.

Tako je 15. aprila 1912. godine otpočela izgradnja školske zgrade. Za lokaciju su bile predviđenje dve varijante – prva, u sredini varoši kod stare crkve, a druga, prostor na kome se zgrada danas nalazi i u kojoj, i posle jednog veka postojanja,  budući prosvetni radnici, sada već Pedagoškog fakulteta iz Vranja, Visokoškolske ustanove u Negotinu, stiču učiteljska znanja.

Zgrada Učiteljske škole

Život škole pratio je istorijska, kulturna i ekonomska dešavanja u Srbiji do današnjih dana. Učenici i profesori prolazili su kroz ratne vihore, reforme, društvena uređenj, prilagođavali su  se novim tehnološkim inovacijama. Menjali su se predmeti koje su učenici izučavali, menjao status škole, pa čak i njen izgled, dogradnjom trećeg sprata.

Najveća promena bila je prerastanje Učiteljske škole u Pedagošku akademiju. Prvog septembra 1972. godine upisana je prva generacija učitelja koja se školovala šest godina za poziv učitelja, a koji su nakon završetka četvrogodišnje srednje škole i dvogodišnjih studija sticali diplomu sa zvanjem više škole. Dužnost direktora, te 1972.godine,vršio je profesor Dragoljub Krstić.

U zgradi nekadašnje Učiteljske škole danas rade Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ i Visokoškolska jedinica Negotin Pedagoškog fakulteta u Vranju

Početak XX veka doneo je velike promene u obrazovanju učenika otvaranjem Učiteljske škole. Grad je bio stecište mnogih svršenih osnovaca iz Srbije koji su odlučili da njihov životni poziv bude posvećen obrazovanju najmlađih.

Kraj veka doneo je još jednu veliku promenu, ne samo za školu, grad, već i sam status budućih prosvetnih radnika.

Nekadašnja Učiteljska škola u Negotinu, koja je bila sinonim grada, širom Srbije, 1998. godine  menja svoj status i postaje odeljenje vranjskog  Pedagoškog fakulteta, Univerziteta u Nišu.