Naslovna Ekonomija Na njivama u Borskom okrugu setva i do decembra

Na njivama u Borskom okrugu setva i do decembra

178
0

Zbog dugotrajne suše ove jeseni kasnilo se sa setvom koja će prema procenama stručnjaka, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, potrajati do decembra.

Najzastupljenija kultura u opštinama Borskog okruga i dalje je ozima pšenica, oko 22.000 hektara. Trenutno je posejano blizu 80 procenata planiranih površina pod pšenicom, dok je setva ječma, ovsa i tritikala završena na planiranih oko 4.500 hektara.

„Kiše nije bilo od maja do prve nedelje oktobra, pa je jako duga suša uslovila kašnjenje jesenje setve. Kasnilo se i sa pripremom zemljišta za ovaj posao, a zbog visoke, duplirane  cene NPK hraniva izostalo je i osnovno đubrenje, tako da će se ove godine sejati i do decembra, ukoliko vreme to dozvoli. Oko 50 milimetara kiše omogućilo je početak setve koja se obavljala u redukovanoj obradi, pa se ovih dana ubrzano seje“, kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Negotin i savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo za Borski okrug.

Ratarima koji koriste povoljne vremenske prilike za nastavak setvenih radova, PSSS Negotin preporučuje setvu deklarisanog semena i primenu pune agrotehnike jer se, kažu, samo tako mogu očekivati najbolji rezultati u proizvodnji.

„Posebno je to značajno u godinama kada su najizraženiji uticaji klimatskih promena, a na našim terenima ih je sve više. Pošto nam je zemljište najvažniji resurs za proizvodnju, moramo da mu posvetimo posebnu pažnju, zato je potrebno primenjivati pravilnu obradu koja se razlikuje od tipa do tipa zemljišta“, kaže Gavrilović.

Stručnjaci podsećaju i na važnost agrohemijske analize zemljišta, ne samo u cilju dobijanja najvećih mogućih prinosa po jedinici površine već, kako ističu, i u cilju očuvanja zemljišta za naredne generacije.