Naslovna Kultura Na muzičkom matineu Gradsko pevačko društvo iz Zaječara

Na muzičkom matineu Gradsko pevačko društvo iz Zaječara

266
0

Festivalski program „Klasika u 11“ svojim nastupom uveličali su danas članovi Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Zaječаra.

Otvorena festivalska scena na gradskom trgu bila je danas ispunjena muzikom koju su pred publiku donele horistkinje Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Zaječаra kojim diriguje Maja Milenković, nastavnica muzike.

Hor koji radi pri Narodnom pozorištu Timočke Кrajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru osnovan je 2018. godine i za sobom već ima brojne nastupe na festivalima.

„Moram da zahvalim na saradnji negotinskog Doma kulture„Stevan Mokranjac“ i Centra za kulturu Zaječar. Drugi put učestvujemo na matineu „Mokranjčevih dana“. Zahvalnа sam našem pozorištu koje nam je omogućilo da danas dođemo i nastupimo u programu „Klasika u 11“. Ovo je moj grad, ja sam đak нegotinske škole. Tu je danas u publici bila moja profeosrka i moja razredna, tu su bile i kolege. Hvala im što su svi došli i doveli svoje đake. Zаhvalna sam i srećna što je koncertu danas prisustvovala i Aleksandra Paladin“, rekla je za NG portal Maja Milenković, horovođa Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Zaječаra.

Horistkinje su, ističe Maja Milenković amateri, u ansamblu nema profesionalnih muzičara.

„Ono što ih motiviše da rade i nastupaju je samo ljubav prema horskom pevanju i muzici. One iz srca pevaju, nemaju muzičko obrazovanje, iz drugih su branši, ali su dobri amateri, vole to što rade, srcem su u muzici.“

Publika festivalskog matine bila je u prilici da danas čuje dela srpskih kompozitra, tradicionalne pesme, Mokranjca, ali i numere drugog govornog područja.

„Današnji program jeste na našem stalnom repertoaru, ima naravno tu još numera, ali ovo je neki izbor za sam festival u koji je uvršten Mokranjac, kao i naši srpski kompozitori. Od samog osnivanja hora išlo se ka tome da prvo uradimo srpske kompozitore. Sada širimo priču na razne jezike. Radili smo ranije na ruskom jeziku, sada imamo pesmu sa Krita, sa engleskog govornog područja. Trudimo se da uradimo i neke inovacije, sa pokretom, da ne bude sve klasično“, kaže Maja Milenković, horovođa Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara i dodaje da se rado odazivaju svakom pozivu da se predstave i muziku donesu na svoj način.