Naslovna Kultura Na “Mokranjčevim danima” dela sa kolonije „Eho muzike“

Na “Mokranjčevim danima” dela sa kolonije „Eho muzike“

185
0

Festivalskoj publici predstavljani su umetnički radovi nastali na 25. Likovnoj koloniji „Eho muzike“.

U galeriji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranajc“ otvorena je sinoć izložba umetničkih dela nastalih na 25. Likovnoj koloniji „Eho muzike“.

Naziv kolonije, podsetio je mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“, nastao je pre desetak godina i predstavljao je likovni odgovor na muzički festival. Prva likovna kolonija okupila je umetnike 1999. godine i kroz nju je do sada prošlo mnogo umetnika različitog likovnog izraza i senzibiliteta.

Mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“

„Zadnjih godina se pojavilo to da u nekoliko saziva imamo umetnike koji se izražavaju u toj digitalnoj formi koja je relativno nova u likovnoj umetnosti. To nikako ne znači da imamo nešto protiv tradicionlanog načina izražavanja, utoliko pre što smo na otvaranju festivala imali pravu slikarsku izložbu Đorđa Sokolovskog, doslednog slikara tradicionalnoj tehnici. Nekoliko zadnjih saziva su umetnici mlađe i srednje generacije koji se bave tom digitalnom formom. To je i dobra promena i jedna ogromna platforma koja nudi umetnicima mnogo mogućnosti crtačkih, kolorističkih u različitim digitalnim formama što od umetnika zahteva da budu vrlo digitalno pismeni“, kaže za NG portal mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Izložba, koju je publika u prilici da vidi u vreme trajanja festivala, sadrži 16 umetničkih dela, uglavnom digitalne printove, otiske. Među radovima je po prvi put i digitalna skulptura rađena  na digitalnom štampaču, rad Vladimira Alandera. Posetiocima izložbe je dostupan i video rad mlade umetnice Olivere Lazović. Tu su i radovi keramičarke Valentine Savić, industrijskog dizajnera Borisa Šćulca, vajara Milana Stošića, grafičkog dizajnera Isidore Nikolić, mr um. Miloša Ćosovića i primenjenog grafičara Slaviše Savića.

U proteklih 25 godina, koliko kolonija postoji, stvoren je izuzetno bogata kolekcija umetnička kolekcija umetničkih dela. Svoj umetnički pečat ostavili su na različitim materijalima i u različitim tehnikama mladi umetnici ali i oni u zrelim godinama, čime je stvoren bogat i sadržajan fundus.

„Svi radovi ostaju nama, Domu kulture. Mi na taj način obogaćujemo svoj fond i kolekciju likovnih dela koju ne čuvano u depou kao puko sakupljanje umetničkih dela.Više od polovine tih umetničkih dela se mogu videti u javnim prostorima tako da su dostupni javnosti“, kaže za NG portal Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“.