Naslovna Društvo Na “Miholjskim susretima sela” i opština Negotin: U Jabukovcu na Svetski dan...

Na “Miholjskim susretima sela” i opština Negotin: U Jabukovcu na Svetski dan hrane

745
0

Opština Negotin jedna je od 87 lokalnih samouprava u kojoj će biti organizovani „Miholjski susreti sela“.

“Miholjski susreti sela”  od 1. jula do 1. decembra okupiće 87 gradova i opština među kojima i opštine u istočnoj Srbiji Negotin, Boljevac, Sokobanja, Knjaževac, kao i gradove Bor i Zaječar.

“Ove godine „Miholjski susreti sela“ okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 ljudi“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava.

U opštini Negotin ova manifestacija biće održana u Jabukovcu 16. oktobra na Svetski dan hrane i hleba.  Toga dana učesnici će kroz celodnevni program predstaviti narodne običaje, muziku, pesmu i igru, a biće organizovana i pastirska i sportska nadmetanja.

Ministarstvo za brigu o selu organizaciju ove manifestacije podržava sa ukupno 41,3 miliona dinara. Sredstva, do 500 hiljada dinara po prijavi, dodeljuju se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“.

„Da se u selima ponovo čuje smeh, vriska, radost pobednika. Da se čuju gusle i harmonika ali i džez muzika. Raduje me što se posle dugo vremena smer selo- grad menja. Konačno je došlo vreme da ono o čemu govorimo, a odnosi se na sela i seljane, počnemo da pretvaramo u vidljivu, opipljivu i prihvatljivu stvarnost“, rekao je pesnik Ljubivoje Ršumović, predsednik Komisije za odobravanje sredstava po ovom konkursu.