Naslovna Politika Na lokalnim izborima u Zaječaru najviše glasova osvojile liste SNS i dr...

Na lokalnim izborima u Zaječaru najviše glasova osvojile liste SNS i dr Nenada Ristovića

928
0

Na lokalnim izborima u Zaječaru prema prvim nezvaničnim rezultatima najviše glasova dobile su liste “Aleksandar Vučić – Za budućnost Zaječara” i “Dr Nenad Ristović – Pobeda”.

Lokalni izbori u Zaječaru, BM 26 Veliki izvor; foto: Zaječarska hronika, Suzana Stamenković

Srpska napredna stranka na lokalnim izborima u Zaječaru osvojila je poverenje 42,93 odsto glasača.  Na osnovu prvih nezvaničnih rezultata SNS bi trebalo da dobije 24 ili 25 mandata u gradskom lokalnom parlamentu koji broji 50 odbornika u zavisnosti od toga da li je lista “Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi” prešla cenzus.

Na drugom mestu sa 27,51 odsto osvojenih glasova ili 16 mandata je lista “Dr Nenad Ristović – Pobeda”. Socijalisti su osvojili 8,4 odsto glasova ili četiri mandata, “Možemo bolje – Dragana Rašić” 7,15 odsto ili četiri mandata, Grupa građana “Dr Dejan Krstić” 3,09 odsto ili jedan mandat. Prema podacima izbornog štaba SNS lista “Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi” osvojila je 2,99 ili 3,01 odsto glasova.

Boško Ničić, Foto: Radio Magnum, Goran Obrenović

„Ovo je fantastičan uspeh za SNS, siguran sam da će 2025. godine na sledećim lokalnim izborima u Zaječaru SNS imati još veću podršku građana, nakon kapitalnih projekata, poput rekonstrukcije zdravstvenog centra, sređivanja ulica, i mi već sutra nastavljamo da radimo“, rekao je Boško Ničić, prvi na listi “Aleksandar Vučić – Za budućnost Zaječara”.

Prema podacima izbornog štaba naprednjaka cenzus nisu prošle liste: “Nada za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije)” koja je osvojila 2,60 odsto,  “Zdrava Srbija – Milan Stamatović” za koju je glasalo 1,8 odsto glasača i Grupa građana „Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković“ koja je osvojila dva odsto glasova.

Dr Nenad Ristović; Foto: Radio Magnum, Goran Obrenović

Lista “Dr Nenad Ristović – Pobeda” osvojila je poverenje 28 odsto glasača, SNS 41,6 %, SPS 8,22%, dr Dejan Krstić 3,29%, “Možemo bolje – Dragana Rašić” 6,94 odsto a “Zaokret – Dosta je bilo hrabri ljudi” 3,05 odsto, saopštili su u tom izbornom štabu.

Prema Ristovićevim rečima SNS je osvojio 24 mandata, SPS – JS četiti, dr Dejan Krstić jedan, Dr Nenad Ristović – Pobeda 16, Možemo bolje četiri, a Zaokret jedan mandat.

„Hvala građanima što su ispunili svoju građansku dužnost. Zahvalio bih se mnogo više mojim saborcima koji su ovu trku istrčali više nego ja – sami protiv svih. Građani Zaječara, pokazali ste da je došlo do promena u ovom gradu“, rekao je Ristović u prvom obraćanju javnosti.

Dragana Rašić; Foto: Radio Magnum, Goran Obrenović

Izbornim rezultatima zadovoljni su i socijalisti koji su u Zaječaru izašli na izbore sa koalicionim partnerom Jedinstvenom Srbijom i osvojili četiri mandata, ali i u političkoj platformi “Možemo bolje – Dragana Ristić”, koja je, takođe, osvojila četiri odbornička mesta.

“Ovaj trenutak za nas je trenutak velikog slavlja, zato što ova platforma postoji od 28. januara. Mi danas možemo da kažemo da imamo četiri odbornika u skupštini. Naši odbornici će se u skupštini boriti za ono u šta zaista veruju – demokratiju, samostalno odlučivanje i da se više nikad ne ponovi ono što nas je danas sačekalo u ovom gradu“, rekla je Dragana Rašić.

Foto: Zaječarska hronika, Suzana Stamenković

Tokom izbornog dana u Zaječaru na društvenim mrežama objavljivani su snimci i deljene priče o o tome da aktivisti obilaze građane sa spiskovima koji navodno liče na izvode iz biračkih spiskova i pozivaju ih na glasanje do pretnji novinarima i svakome ko je snimao da se ispred biračkih mesta zaokružuju spiskovi onih koji su glasali.

U Gradskoj izbornoj komisiji, međutim, navode da od početka do kraja glasanja nije bilo ni jedne zvanično prijavljene neregularnosti.

Na lokalne izbore je od 50.463 upisana birača izašlo 25.550 građana, odnosno 50,63 odsto, što je, dodaju u SNS, i najveća izlaznost od 2008 godine. Važećih listića je 25.096, a nevažećih 453. Zaječarci su glasali na 69 biračkih mesta od kojih 24 u gradu i 45 u selima.