Naslovna Društvo Na listi izuzetno nadarenih stipendista Ministarstva prosvete  i Negotinka Helena Šćopulović

Na listi izuzetno nadarenih stipendista Ministarstva prosvete  i Negotinka Helena Šćopulović

1795
0

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je spisak izuzetno nadarenih učenika i studenta kojima je, zbog ostvarenih rezultata i ispunjenih uslova, nastavljena isplata studentskih stipendija za nadarene učenike. Na spisku se nalaze imena 971 stipendiste.

Osim redovnih stipendija, Ministarstvo prosvete, dodeljuje stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente, a koju ove godine dobija 971 učenik i student.

Na listi izuzetno nadarenih stipendista našla se i Negotinka Helena Šćopulović, nekadašnja učenica generacije Negotinske gimnazije i redovan polaznik seminara i programa Istraživačke stanice Petnica, sada student srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

„Pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike imali su odlični učenici srednjih škola, od drugog razreda, koji su osvojili jedno od prva tri mesta na odgovarajućem takmičenju, kao i studenti od treće godine studija, koji su tokom studiranja ostvarili prosečnu ocenu najmanje 9,00 i nisu gubili nijednu godinu. Da bi ostvarili pravo na nastavak stipendije za nadarene  učenike i studente potrbno je da svake godine ostvare odličan uspeh (učenici), a studenti da redovno studiraju i imaju prosek najmanje devet“, navode u Ministarstvu prosvete.

Visina stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente iznosi, 15.000 dinara za učenike,  24.000 dinara za studente osnovnih i master studija i 30.000 dinara za studente doktorskih studija, a isplaćuje se u  12 mesečnih rata.

U periodu od školske 2013/2014. godine do danas, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ukupno 3.750 nadarenih studenata i 1.362 nadarena učenika.