Naslovna Društvo Na Kusjaku održana manifestacija „Dunav je moje more“

Na Kusjaku održana manifestacija „Dunav je moje more“

1170
0

Smena oblačnog i sunčanog vremena i vetar nisu omeli Negotince da uživaju u još jednoj manifestaciji „Dunav je moje more“.

Negotin se nakratko ove nedelje „preselio“ na Kusjak, a brojni građani uživali su u programima koji su priređeni u okviru manifestacije „Dunav je moje more“ koju je po 12. put organizovala Turistička organizacija opštine Negotin.

Nagrađeni ribolovci

Tradicionalno takmičenje u pecanju koju TOON organizuje pod pokroviteljstvom lokalne samouprave u saradnji sa Udruženjem sportskih ribolovaca “Timok” iz Negotina, okupilo je čak 24 mališana i dece do 14 godina. Trava koja godinama „krade“ priobalje ometala je uporne male ribolovce, koji su svoj ulov, nakon merenja vraćali u vodu.

U muškoj konkurenciji četrnaestogodišnji Aleksa Mikulović osvojio je prvo mesto sa ulovom od 853 grama, njegov tri godine mlađi brat Nikola Mikulović drugo sa 818 grama ulovljene ribe, a desetogodišnji Nikola Šogorović treće sa 595 grama.

„Pecam od svoje šeste godine, a pecao sam danas zajedno sa svojim bratom. Obojica smo deda Banetova škola, jer su nas on i baka naučili da zavolimo ribolov“, rekao nam je Aleksa Mikulović.

Najbolja u kategoriji devojčica bila je dvanaestigodišnja Mila Šogorović sa 421 gramom ulovljene ribe. Godinu dana mlađa Staša Živanović bila je drugoplasirana sa 311 grama, a sedmogodišnja Sofija Grekulović treća sa 287 grama.

„Znam da pecam, ali se time ne bavim. Jednostavno sa probala i pobedila“, kratko nam je rekla Mila Šogorović.

Nagrađeni na „Kusjačkom kotliću“

Sa posebnim nestrpljenjem se očekivao „Kusjački kotlić“ koji je ove godine okupio stare znalce ove manifestacije, ali i neke nove i buduće nade gastronomije. U konkurenciji od 16 ekipa prvo mesto osvojio je dvojac Ljiljana i Zlatomir Adamović iz ekipe „Dušanovačko brdo“ iz Dušanovca.

Stručni žiri u sastavu: Staniša Kržanović Miročanac, poznati ugostitelj i vitez kulinarstva, Ljubiša Miletić iz Udruženja sportskih ribolovaca “Timok” i Aleksandar Točaković, koji je za sve posetioce pripremio riblju čorbu, odlučili su da drugu nagradu dodele ekipi “Od srca srcu” iz Samarinovca koju su činili Nikola, Dejan i Dragiša Prvulović, a treće ekipi “Portiklica” u sastavu: Momir Lero i Gvozden Golubović.

“Svako ima neku svoju tajnu. Ja sam lovac i obožavam začine. Za mene riblja čorba ako nije jače začinjena nije dobra. Ko je glavni, supruga ili ja? Pa, ja kuvam, a žena je glavni degustator”, kaže Zlatomir Adamović.

Organizator je, inače, dodelio i diplome trojici najmlađih učesnika “Kusjačkog kotlića”: Bogdanu Đuriću, Bogdanu Jovanoviću i Urošu Iliću koji su bili i više nego dobri pomagači starijim kolegama.

Najbolji veslači

U takmičenju u veslanju najuspešnija je ove godine bila ekipa pod imenom “Mrkovci” koju su činili Miloš Đorđević i Stefan Matić.

Ovacije publike osvojio je Zoran Kračunović sa svojom decom Simonom i Mladenom, starim 10, odnosno 13 godina, koji su zajedno sa ocem prvi put veslali pod imenom “Crni zmaj” i osvojili srebrnu medalju.  Trećeplasirana je ekipa “Koridor Istok” u sastavu: Goran Milić i Gligorije Milovanović.

Ognjen Boldić, najmlađi učesnik „Kusjačke regate“

Iz Mihajlovca je krenula u jutarnjim satima vesela “Kusjačka regata” koja je, ističu učesnici, tokom šest kilometara vožnje uživala u plovidbi. Titulu najveselije ponela je petočlana ekipa “Negotinci”, a nagradu je osvojio i Ognjen Boldić, najmlađi učesnik regate.

Organizator je dodelio i zahvalnicu Marku Raduljeskoviću koji je čitav dan prevozio sa sidrišta nekadašnje “Bele lađe” Negotince katamaranom, dok je Dragiši Krojtoroviću pripala zahvalnica za poseban doprinos manifestaciji.

“Dunav je svakako jedan od naših važnih turističkih potencijala, pa su i današnje aktivnosti usmerene ka cilju promocije prirodnih lepota koje imamo sa željom da je ovaj dan na Dunavu svima prijao i da će im ostati u lepom sećanju po brojnim programima koje smo pripremili”, rekao je Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.

Madicine

Zaječarski bend “Madicine”, koji je oduševio publiku i na ovogodišnjim “Majskim svečanostima” i na maifestaciji “Dunav je moje more” bio je i više nego na visini zadatka podsetivši one starije na rokenrol hitove u kojima su uživali u mladosti, a ove mlade da je dobra muzika bezvremena. Aleksandra Stojanović sa svojim sjajnim kolegama muzičarima učinila je mnogima prekrasnim ovaj dan.

Max in bend

Pravi štimung dodali su manifestaciji i muzičari okupljeni oko negotinskog “Max in benda”, a posebno Ivan Maksimović i Andrijeta Jotić uz koje je veliki broj posetilaca uživao do kasnih večernjih sati  pevajući popularne hitove zajedno sa njima.

Učesnici Letnjeg sportskog zabavnog kampa na manifestaciji „Dunav je moje more“

Manifestaciju „Dunav je moje more“ uveličali su i polaznici Letnjeg sportskog zabavnog kampa Gimnastičkog kluba „Hajduk Veljko“, koji su u završnici prve smene Кampa, u popodnevnim satima na sportskim terenima na Кusjaku, nizom zanimljivih i edukativnih aktivnosti, radionica i sadržaja ukazali na zdrave načine života i neophodnost bavljenja sportom i rekreacijom.

“Drago mi je što nas je vreme poslužilo i omogućilo da današnja manifestacija posvećena Dunavu i godišnjem dobu koje pruža razne prilike za druženje i opuštanje, bude organizovana. “Negotinsko leto” uz podršku lokalne samouprave, puno je zanimljivih programa i ja vas pozivam da posećujete događaje koji za vas pripremaju naše institucije i udruženja građana. Na Кusjaku ćemo u avgustu organizovati još dva programa, a ostale programe moći ćete da pratite kako u gradu tako i u Prahovu, Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama. Budite aktivni, družite se i uživajte u predstojećim letnjim danima”, poručio je Negotincima Ivan Veljković, sekretar SO Negotin.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.