Naslovna Kultura Na konkursu za muzejsko nasleđe podržani i projekti iz istočne Srbije

Na konkursu za muzejsko nasleđe podržani i projekti iz istočne Srbije

135
0

Na javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji za 2021. godinu odobreni su i projekti iz Negotina, Majdanpeka, Bora, Knjaževca i Zaječara.

U oblasti muzejskog nasleđa Muzeju Krajine Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je 410.000 dinara za publikaciju “Letopis Muzeja Krajine 1934 – 1979”, čiji je rukovodilac muzejski pedagog Sanja Radosavljević, a konsultant dokumentarista Ivica Trajković, inače direktor Muzeja Krajine.

Ministarstvo je za memorijalnu postavku posvećenu profesoru dr Momčilu Stojanoviću Mokranjcu opredelilo 600.000 dinara. Rukovodilac ovog projekta je muzejski vodič Vesna Janjić, a saradnici na projektu viši kustos Emila Petrović, etnolog-antrolog kao i Danijela Đukić Ćosić, profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Na konkursu je sa 400.000 dinara podržan i projekat negotinske Narodne biblioteke “Dositej Novaković” pod nazivom “Životni put Mice Miletićeve”.

Projektu “Zaštiti me: organizacija smeštanja, tranporta i izlaganja predmeta Etnološke zbirke Muzeja rudarstva i metalurgije Bor”, autorke Suzane Mijić, muzejske savetnice Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, odobrena su sredstva u iznosu od 621.720 dinara.  Za tematsku izložbu “U zavičaju metala” Muzeju u Majdanpeku odobreno je 600.000 dinara.

Za konzervatorsko-restauratorski tretman fragmenata kamenih ukrasa iz zbirke Feliks Romuliane, Narodnom muzeju u Zaječaru ministarstvo je opredelilo sredstva u visini od 525.000 dinara.

Zavičajnom muzeju Knjaževac odobreno je 895.000 dinara za projekat “Knjaževac kroz vreme”, a 400.000 dinara za letnju školu arheologije “Timacum Minus”.

U oblasti muzejskog nasleđa Ministarstvo kulture podržalo je, inače, sa 98,3 miliona dinara 125 projekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.