Naslovna Kultura Na konkursu za muzejsko nasleđe podržani i projekti iz istočne Srbije

Na konkursu za muzejsko nasleđe podržani i projekti iz istočne Srbije

187
0

Na javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji za 2021. godinu odobreni su i projekti iz Negotina, Majdanpeka, Bora, Knjaževca i Zaječara.

U oblasti muzejskog nasleđa Muzeju Krajine Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je 410.000 dinara za publikaciju “Letopis Muzeja Krajine 1934 – 1979”, čiji je rukovodilac muzejski pedagog Sanja Radosavljević, a konsultant dokumentarista Ivica Trajković, inače direktor Muzeja Krajine.

Ministarstvo je za memorijalnu postavku posvećenu profesoru dr Momčilu Stojanoviću Mokranjcu opredelilo 600.000 dinara. Rukovodilac ovog projekta je muzejski vodič Vesna Janjić, a saradnici na projektu viši kustos Emila Petrović, etnolog-antrolog kao i Danijela Đukić Ćosić, profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Na konkursu je sa 400.000 dinara podržan i projekat negotinske Narodne biblioteke “Dositej Novaković” pod nazivom “Životni put Mice Miletićeve”.

Projektu “Zaštiti me: organizacija smeštanja, tranporta i izlaganja predmeta Etnološke zbirke Muzeja rudarstva i metalurgije Bor”, autorke Suzane Mijić, muzejske savetnice Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, odobrena su sredstva u iznosu od 621.720 dinara.  Za tematsku izložbu “U zavičaju metala” Muzeju u Majdanpeku odobreno je 600.000 dinara.

Za konzervatorsko-restauratorski tretman fragmenata kamenih ukrasa iz zbirke Feliks Romuliane, Narodnom muzeju u Zaječaru ministarstvo je opredelilo sredstva u visini od 525.000 dinara.

Zavičajnom muzeju Knjaževac odobreno je 895.000 dinara za projekat “Knjaževac kroz vreme”, a 400.000 dinara za letnju školu arheologije “Timacum Minus”.

U oblasti muzejskog nasleđa Ministarstvo kulture podržalo je, inače, sa 98,3 miliona dinara 125 projekata.