Naslovna Kultura Na konkursima Ministarstva kulture podržani i projekti iz Negotinske i Timočke Krajine

Na konkursima Ministarstva kulture podržani i projekti iz Negotinske i Timočke Krajine

353
0

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je u okviru konkursa namenjenog kulturnim delatnostima nacionalnih manjina, kulturnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i filmske umetnosti, kao i nematerijalnog kulturnog nasleđa i projekte iz Negotina, Bora, Knjaževca, Kladova i Zaječara.

Vlaški hor „Wallachia“

Vlaškom horu „Wallachia“ iz Negotina za realizaciju projekta „Vlaška horska pesma 2“ Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu za kulturne delatnosti nacionalnih manjina odobrilo je 120.000 dinara.

Toliko su dobili i negotinska udruženja „Gergina“ za 13. Internacionalni festival vlaške muzike i „Nego“ za projekat „Moja ruža 2022 – Trandafir vlaških pesama“, kao i Centar za kulturu grada Bor za 18. Festival vlaške izvorne pesme. U ovoj kategoriji Narodnoj biblioteci „Njegoš“ iz Knjaževca odobreno je 150.000 dinara za projekat „Na slovo RR – Rromale“.

Udruženju „Nego“ je sa 250.000 dinara podržan i projekat edukativnih filmskih radionica na konkursu iz oblasti filmske umetnosti i ostalog audio vizuelnog stvaralaštva, dok je projekat „Vlaške izvorne pesme“ Udruženja „Gergina“ na konkursu za nematerijalno kulturno nasleđe resorno ministarstvo podržalo sa 200.000 dinara.

Biblioteka „Centar za kulturu“, Kladovo

U toj istoj kategoriji Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu dobila je 900.000 dinara za realizaciju projekta „Kazan Kult – Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica – Kako upravljati kulturnim nasleđem“, a za „75 godina od osnivanja biblioteke u Kladovu“ ovoj ustanovi je na konkursu bibliotečko-informacione delatnosti pripalo još 500.000 dinara.

Na konkursu za kulturne delatnosti osoba sa invaliditetom Ministarstvo je sa 150.000 dinara podržalo projekat Udruženja „Nada“ iz Kladova, Dečjem kulturnom centru u Zaječaru 250.000 dinara za šesti Međunarodni inkluzivni festival dečjeg i omladinskog stvaralaštva „Art zona za sve“, dok je  borskom Centru za kulturu sa 180.000 dinara podržan je projekat dečje likovne radionice „Duga“.