Naslovna Politika Na izborima za nacionalne savete glasa 2.995 birača 11 nacionalnih manjina

Na izborima za nacionalne savete glasa 2.995 birača 11 nacionalnih manjina

205
0

U poseban birački spisak u opštini Negotin upisano je 2.955 birača 11 nacionalnih manjina. Oni će u nedelju 13. novembra glasati za svoje predstavnike u nacionalnim savetima.

U opštini Negotin u poseban birački spisak upisana su 2.234 birača vlaške nacionalne zajednice koji će na izborima za savete nacionalnih manjine moći da podrže samo jednu listu, „Srbija za Vlahe – Zajedno možemo sve“  koja ima 23 kandidata i na kojoj je prvi Novica Janošević, aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Vlaha.

Iz opštine Negotin kandidati za članove Nacionalnog saveta Vlaha (NSV) su Snežana Gugić, učiteljica i predavač vlaškog govora sa elementima nacionalne kulture, kao i primarijus doktor Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”, koji je član NSV bio i u ranijim sazivima. Iz opštine Kladovo kandidat za člana Nacionalnog saveta Vlaha je mašinski inženjer Đorđe Milenković, koji je i u prethodnom sazivu bio član NSV a iz opštine Majdanpek Ivana Đorđević, učiteljica iz Klokočevca i Kruna Živaljević, doktor opšte medicine iz Debelog Luga. Iz Bora je šestoro kandidata: lekar pedijatar Letica Petrijanović, trgovac David Brjazović, poljoprivredni tehničar Ljubiša Repeđić, ekonomski tehničar Nelica Kurtić, privatna preduzetnica Radmila Zajkesković i diplomirana inženjerka šumarstva Lidija Mihajlović.

U poseban birački spisak upisana su i 573 pripadnika rumunske nacionalne manjine, koji će birati između dve liste “Rumuni zajedno – Za sigurnu budućnost” i Rumunska partija – Rumuni za Rumune, na kojima nema kandidata iz Borskog i Zaječarskog okruga,  ali ima iz Golupca, Petrovca na Mlavi, Ćuprije, Kučeva i Velikog Gradišta.

Romska nacionalna manjina ima 120 birača koji će birati između liste “Srbija za Rome – Zajedno možemo sve”  sa 35 kandidata, među kojima su Vladimir Šainović, andragoški asistent iz Bora i Miljan Rašić, tehničar za kompjutersko upravljanje iz Zaječara i liste “Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić” na kojoj nema kandidata iz istočne Srbije.

Bugari, njih 50 moći će da podrže jednu od tri liste: “To smo mi – Prirodni pokret”, “Koreni – Vladica Dimitrov” i “Za Bugare u Srbiji”, na kojima nema kandidata iz ovog kraja Srbije.

U poseban birački spisak u opštini Negotin upisano je i 10 Slovenaca, tri Bošnjaka i po jedan pripadnik rusinske, mađarske, grčke, albanske i slovačke nacionalne manjine.

Za izbore za članove nacionalnih saveta bošnjačke, rusinske  i albanske nacionalne zajednice proglašeno je po pet izbornih lista, slovačke tri, a grčke, mađarske i slovenačke po jedna. Na izbornim listama ovih  manjina nema kandidata iz opštine Negotin, niti iz drugih opština Borskog i Zaječarskog okruga.