Naslovna Politika Lokalni izbori 2021. Na izborima u Negotinu samo tri posmatrača

Na izborima u Negotinu samo tri posmatrača

1218
0

Lokalne izbore u opštini Negotin u nedelju 17. oktobra pratiće jedino Organizacija za fer izbore i demokratiju (OFID) iz Beograda.

Organizacija za fer izbore i demokratiju, nevladina i nestranačka organizacija osnovana 2018. sa ciljem promovisanja demokratije i vladavine prava u Republici Srbiji, na lokalnim izborima u Negotinu umesto prvobitno planiranog 61 posmatrača imaće, ukoliko se ništa ne promeni samo tri posmatrača.

“Svakako smo iznenađeni ovakvim postupanjem Кomisije koja je 6. oktobra posmatračima OFID-a odobrila akreditacije, da bi ih nakon toga, samo pet dana pred izbore, praktično ukinula, ostavljajući samo tri od prvobitno 61 akreditovanog posmatrača, sa dodatnim ograničenjem da posmatrač ne može da provede duže od 30 minuta na biračkom mestu. OFID je podneo prigovor na ovu odluku u najboljoj veri da će Кomisija postupiti u skladu sa izbornim pravilima i omogućiti nesmetano posmatranje izbora”, kaže za NG Portal, Vladimir Petrović, Izvršni direktor OFID-a.

Lokalne izbore u Negotinu i Mionici 17. oktobra, kako je i najavljeno ranije, neće posmatrati ni dve poznate domaće organizacije koje nadziru izbore: Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA i Centar za slobodne izbore i demokratiju – CeSID.

U CeSID-u su istakli da “ova organizacija neće biti posmatrač shodno principima da ne posmatra lokalne izbore ako nisu u sklopu nacionalnih ili u Beogradu”, a u CRTA su naveli da očekuju “da će Agencija za sprečavanje korupcije, REM, kao i tužilaštvo zajedno sa drugim državnim organima raditi na primeni zakona i da će o svom radu izvestiti javnost”.

Posmatrače izbornih kampanja povodom izbora za odbornike u SO Negotin i SO Mionica nije angažovala ni Agencija za sprečavanje korupcije.