Naslovna Kultura Na festivalu muzejskog teatra i negotinski Muzej Krajine

Na festivalu muzejskog teatra i negotinski Muzej Krajine

438
0

Četvorodnevni festival muzejskog teatra MUZETEA okuplja predstave nastale u muzejsko-pozorišnoj produkciji. Predstavljena monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ Muzeja Krajine.

Monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ na Međunarodnom festivalu muzejskog teatra; Foto: Muzej Krajine

Prvi Međunarodni festival muzejskog teatra okuplja na četvorodnevna manifestaciji, od 13. do 16. novembra, u Etnografskom muzeju, Konaku kneginje Ljubice, Muzeju nauke i tehnike i Domu Jevrema Grujića u Beogradu predstave nastale u srpsko muzejsko-pozorišnoj produkciji kao i predstave iz regiona.

Festivalska publika bila je u prilici sinoć da uživa u monodrami „Ja ću tebi ljuba biti“ autorke Sanje Radosavljević, kustos – pedagoga Muzeja Krajine, koju je nadahnuto donela glumica Ljiljana Jakšić.

Foto: Muzej Krajine

Kroz prepisku koju je vodila sa suprugom, kompozitorem Stevanom Stojanovićem Mokranjcem, a koja je nit vodilja ove monodrame, Ljiljana je publici Festivala MUZETEA oživela lik Marije Mokranjac, ali ih i upoznala sa životom i delom kompozitora, kao i sa znamenitim ličnostima epohe, podsećajući i na vanvremensko delo rodonačelnika srpske muzike.

Osnivač Prvog međunarodnog festivala muzejskog teatra je dr Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Program ovakvog tipa, na interaktivan način, rekonstruiše istorisjke događaje i pomaže publici da razume kulturnu baštinu koja se na ovaj način interpretira.