Naslovna Kultura Na Festivalu malih pozorišnih formi “Poslednja šansa” i “Nina”

Na Festivalu malih pozorišnih formi “Poslednja šansa” i “Nina”

169
0

Publika u zaječarskom teatru poslednjeg takmičarskog dana Festivala malih pozorišnih formi bila je u prilici da uživa u bravurama  Suzane Petričević i Nikoline Vujević.

Suzana Petričević; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Publika u zaječarskom teatru gromkim aplauzom nagradila je Suzanu Petričević, koja treći put nastupa u ovom gradu, za izvođenje komedije „Poslednja šansa“, priču o Goci Lukić, frizerki iz okoline Beograda, koja je nakon mnogo pokušaja ušla u rijaliti pod nazivom „Tražim muža“.

„Mislim da smo večeras imali nešto najvrednije za glumce, jednu sjajnu publiku. Publiku koja čita između redova. Ovde je bio taj jedan delikatan, pritajeni smeh gde ljudi osećaju da ne treba smejati se. E to je ta tanka ivica po kojoj ja volim da hodam“, rekla je Suzana Petričević.

Ova monodrama, za koji je tekst napisala Mirjana Bobić Mojsilović, a režirao je Veliki Bratić, prikazuje televiziju kao poslednju šansu za običnog, malog čoveka i njegovu želju da korenito promeni sopstveni život. Iako je rađena još 2009, ova tužna komedija, aktuelna je i danas.

„Mislim da je tajna dugoročnosti ove predstave u istini. Ona je došla u onom trenutku kad još uvek nije bilo kritika rijaliti programa. To je okrutno stanje stvari, vrlo banalno, koje prezirem. Ono oduzima glumcima posao, hleb. Mi omladinu vaspitavamo na taj način. Nema druge tajne dugovečnosti ovog komada osim te jednine, ona govori istinu. Publika razmišlja o toj predstavi i prepričava se posle“, rekla je Petričević.

Nikolina Vujević; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Na sceni zaječarskog pozorišta izvedena je i monodrama “Nina” po tekstu i u režiji Nikoline Vujević, koja i igra u ovom komadu.

„Doživela sam neku novu emociju i to je ono zbog čega ja igram ovu predstavu, zbog tog susreta sa različitim ljudima, različitim reakcijama, emocijama i to je ono što me nekako pokreće, puni i hrani, tako da sam baš ispunjena. Bilo je neophodno da sama napišem i tekst i da režiram i da glumim ovu predstavu jer je nastala u prelomnom trenutku mog života i ja to kažem i u monodrami, mene je spasila poezija, mene je spasila umetnost. Verujem da svi negde dodjemo do te neke prelomne tačke u životu, pogotovu u tom periodu nakon završetka fakulteta, kada se još uvek tražiš, kada se pitaš za svoju budućnost, kada se pitaš za sve živo što te očekuje, kad ne znaš da li si dovoljno zreo i spreman za sve ono što te čeka, tako da u tom trenutku kao mladoj glumici koja nema ni neke velike angažmane, koja mora tek da se pokaže i dokaže, izuzetno mi je bilo bitno i izuzetno dragoceno što sam se bavila ovim i što sam nekako smogla snage, jer poprilično je i treba da se baciš u jedan ovako težak, ali divan proces, zaista. Mene je to izlečilo, stvarno“, rekla je Nikolina Vujević.

Festival malih pozorišnih formi završava se večeras objavljivanjem odluke stručnog  žirija o najboljoj predstavi festivala, a biće saopšteno i koja je predstava najbolja po izboru publike.

U čast nagrađenih za 20 sati zakazana je premijera predstave zaječarskog pozorišta “Slučaj gospodina Kostića”, koju je po tekstu mladog zaječarskog dramaturga Stefana Cokića režirala Tamara Kostrešević.