Naslovna Kultura Na Festivalu malih pozorišnih formi nagrade „Nini“ i „Poslednjoj šansi“

Na Festivalu malih pozorišnih formi nagrade „Nini“ i „Poslednjoj šansi“

220
0

Najbolja predstava četvrtog Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru po oceni stručnog žirija je “Nina” Nikoline Vujević, a po oceni publike “Poslednja šansa” u izvođenju Suzane Petričević.

Predrag Miletić; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Stručni žiri četvrtog  Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Predrag Miletić, predsednik, teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, član i glumica Nataša Petrović, član,  doneo je jednoglasnu odluku da za najbolju proglasi monodramu “Nina”, koja je autorski projekat Nikoline Vujević.

„Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se monodrami“Nina“ za projekat Nikoline Vujević, koja je svojim raskošnim talentom ispunila prostor publike i prostor scene, poigravajući se ulogama dramskih klasika i odjecima koji oni ostavljaju u savramenom trenutku. U potpunosti je razotkrila nadu koju pozorišna umetnost pružasvakom mladom čoveku na početku  karijere. Sapunim glumačkim kredibilitetom, minuciozno dizajniranim svetlima i pažljivo odabranom muzikom stvorila je čaroban susret pozorišnog šarma i publike“, saopštio je predsednik žirija, Predrag Miletić.

Specijalna nagrada dodeljena je predstavi „Zemlja vukova“, autorskom projektu Tonke Mršić, za izuzetnu hrabrost, ubedljiva tumačenja različitih likova preuzetih iz izvan pozorišne stvarnosti, prepune divnih sećanja i bolnih tragova naroda bivše Jugoslavije.

Najbolja predstava po izboru publike je „Poslednja šansa“ produkcije Favi iz Beograda, u izvođenju Suzane Petričević, sa prosečnom ocenom 9,68.

Prosečne ocene predstava na osnovu glasova publike:

  • 9,68 – “Poslednja šansa”, Favi, Beograd ,tekst: Mirjana Bobić Mojsilović, igra: Suzana Petričević
  • 9,42 – „Živojin Mišić“, Pozorište Slavija, Beograd,tekst: dr Mića Živojinović, režija: Velimir Mitrović, igra: Boško Puletić
  • 8,80 – “Zemlja vuкova”, Кazalište ULISIS, Zagreb i Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka,tekst: Tonka Mršić, režija: Gala Nikolić, igra: Tonka Mršić
  • 8,40- „Nina“, tekst,režija i igra: Nikolina Vujević
  • 7,63 – “Čaj sa Kublaj-kanom”, Upalimo reflektore, Novi Sad , tekst: Saša Radonjić, režija i igra: Jugoslav Krajnov

Svečana dodela nagrada obaviće se  23. oktobra na zatvaranju “Zoranovih dana”.

Branislav Mijatović; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

U čast nagrađenih izvedena je premijera monodrame „Slučaj gospodina Кostića“ koju je po tekstu mladog dramaturga iz Zaječara Stefana Cokića režirala Tamara Кostrešević, a igrao glumac zaječarskog pozorišta Branislav Mijatović.

Ovo je i za Stefana i Tamaru bio prvi korak u profesionalnoj karijeri ili teatarsko vatreno krštenje, a za Branislava prva monodrama.  Publika ih je nagradila gromkim aplauzom.

 “Mislim da je publika reagovala dobro. Možda to može i bolje, ali ovo je prvo igranje. Volela bih da gledam još izvođenja jer mislim da predstava ima potencijala da ode mnogo više od ovoga. Ponosna sam što sam imala priliku da radim u zaječarskom pozorištu i što smo dali sve od sebe. Da li je ispalo idealno – nije, ali ja se nadam da se publici dopalo. Shvatila sam kroz ovaj rad da predstave vremenom sazrevaju i da na svakom igranju dođe nešto novo i da se taj život dešava sve jače i jače“, kaže rediteljka Tamara Кostrešević, inače studentkinja četvrte godine režije.