Naslovna Kultura Na Festivalu malih pozorišnih formi “Čaj sa Kublaj-kanom” i “Vojvoda Živojin Mišić”

Na Festivalu malih pozorišnih formi “Čaj sa Kublaj-kanom” i “Vojvoda Živojin Mišić”

135
0

Publika četvrtog Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru, drugog festivalskog dana uživala u monodramama “Čaj sa Kublaj-kanom” i “Vojvoda Živojin Mišić”.

Jugoslav Krajnov; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

Novosadski glumac Jugoslav Krajnov oduševio je publiku u zaječarskom teatru intimnom pričom “Čaj sa kublaj-kanom”, o iskustvu Saše Radonjića, pisca ovog teksta i njegovoj višemesečnoj borbi za život u bolnici. Ovo emotivno ostvarenje Krajnov je režirao i odglumio.

 „Predstava je o umetnosti, o stvaralaštvu. Ovo je istinita priča. Pisac je zaista bio teško bolestan. Kada se čovek nalazi u tim nekim bezizlaznim situacijama on ipak nalazi snagu i moć da to sve okrene na stranu lepog, na stranu umetnosti, na stranu stvaralaštva. On kroz čitavu predstavu govori da nema nikakve razlike između halucinacije i imaginacije. Odnosno je stanjima halucinacije izazvanih moždanim udarom, doživeo stvaralaštvo. Uprkos bolesti  našao je prostor za umetnost i kreaciju. Vrlo je teško glumiti monodramu. Kada glumac oseti da publika ne diše zajedno sa njim, onda je u problemu. Ali mislim da sam od samog početka dobio taj fidbek, dobio pozitivnu energiju, vrlo pažljivo su me pratili tako da je bilo jednostavno uživanje da igram. Publika je bila odlična. Lepo su me primili i želeo bih da zahvalim domaćinu, gradu Zaječaru i pozorištu “Zoran Radmilović” na prijemu “, rekao je Jugoslav Krajnov nakon predstave.

Boško Puletić; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar

I monodrama  „Vojvoda Živojin Mišić“  autora dr Miće Živojinovića, u režiji Velimira Mitrovića i u izvođenju Boška Puletića, dobro je primljena u Zaječaru, tim više jer je Puletić ovdašnjoj publici i te kako poznat.

“Ja imam 76 godina. Ozbiljni ljudi u mojim godinama umiru, a ja pravim monodrame, ali se osećam lepo. Pre neki dan mi je palo na pamet: Meni je ovo 56. sezona. Imao sam 130 i nešto premijera, a radio sam u samo tri pozorišta: Narodnom i pozorištu “Slavija” u Beogradu  i u pozorištu “Zoran Radmilović” u Zaječaru. Da ne verujete, samo u tri pozorišta za 56 godina“, rekao je Puletić.

U monodrami „Vojvoda Živojin Mišić“  teško bolesni ratnik prelistava svoje uspomene, događaje, istorijske ličnosti ali i sasvim obične ljude, koje je susretao u značajnim trenucima svog života.

“Monodrama je najteži oblik glume, sigurno, zato što nemate partnera. Scena ionako važi za svaku predstavu kao najusamljenije mesto na planeti. Kad je monodrama, ništa nema usamljenije od toga, ali je ujedno i izazov, ogroman. Zahvaljujući reditelju ove predstave, gospodinu Velimiru Mitroviću, koji je, kada sam mu ponudio da ovo radimo, rekao: „ Znaš ja nikad nisam radio monodramu i sve koje sam gledao nisu bile dobre, jer iziđe čovek sa koferom, sedne na njega i priča priče. Ja ovo jedino mogu da ti napravim kao pozorišnu predstavu.“ Ja mu kažem „Pa ja to i hoću.“ I on je upravo tako i uradio, tako da je meni partner svaki gledalac u ovoj sali, sve vreme. Jedino što je potrebna ogromna koncentracija, jer to je sat vremena usamljenosti na sceni, ali vidim prema reakciji publike da je to dobro”, dodao je Boško Puletić.

Takmičarski deo festivala malih pozorišnih formi završava se večeras u 18 sati izvođenjem monodrame „Nina“ Nikoline Vujević,  koja je autor teksta, reditelj i glumica, a u 20 sati i predstave „Poslednja šansa“ po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović u kojoj igra Suzana Petričević.