Naslovna Društvo Na Domu kulture u Samarinovcu posle godina nebrige postavljeni prozori i vrata

Na Domu kulture u Samarinovcu posle godina nebrige postavljeni prozori i vrata

634
0

Dom kulture u Samarinovcu, nekada mesto okupljanja meštana, poslednjih godina najveće ruglo ovog sela, ponovo je u žiži javnosti.

Nakon šest godina od kada su meštani, sredstvima samodoprinosa započeli renoviranje ovog objekta, površine preko hiljadu kvadrata, pa od toga odustali, nedavno je ova zgrada ponovo dobila stolariju.

Lokalna samouprava finansirala je sa 1,4 miliona dinara nove prozore i vrata.

“Unutra je stanje još katastrofalno, moram tu reč da upotrebim, zato što smatram da nijedan Dom kulture na teritoriji opštine Negotin, ne bi trebalo da izgleda ovako. Jeste, ovde je potreba za radovima velika. Ovo je tek početak, stolarija je postavljena u vrednosti od 1,4 miliona dinara”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Kako ističu u mesnoj zajednici, 2012. bilo je pokušaja da se Dom kulture renovira. Čak 37 donatora iz Beča doniralo je po 500 evra. Deo trema je tom prilikom pregrađen i dozidan, a deo objekta srušen i stavljen pod  ploču. Nažalost, na tome se i stalo.

“Sad su uradili samo tišleraj, pa imamo 17 prozora i 14 vrata čime je sam prostor konačno zatvoren i obezbeđen od daljeg propadanja. Dalje je na opštini da pomogne, jer meštani nemaju odakle”, kaže Čedomir Gargaunović, predsednik Saveta mesne zajednice Samarinovac.

U Samarinovcu kažu da svih ovih godina nije bilo razumevanja ni među njima samima, a za stanje ovog objekta krive, naravno, prethodne garniture vlasti.

Ističu da su godine učinile svoje, te da ovaj objekat, sada, takav kakav jeste mora da se završi.

A da bi Dom kulture počeo da se koristi, potrebno je da ovaj prostor dobije i električne instalacije, ravnajuće slojeve, mokre čvorove, ali i novu krovnu konstrukciju, da se urade podovi, sredi fasada, ali i da dovrše još mnogi poslovi.

Ko će to da finansira i koliko će to da košta, još se ne zna. Sami ne mogu, pa očekuju da im u svemu pomogne lokalna samouprava. Ni u opštini, međutim, ne oročavaju period za koji bi ova zgrada mogla da se privede nameni. Kažu, posao je veliki i mora da se radi – fazno.

“Pitao sam sad ljude iz Mesne zajednice kako stoje sa projektima, videćemo da izradimo projektnu dokumentaciju za ono što im još fali. Naravno moraće fazno da se radi, s obzirom da se radi o velikom objektu i videćemo da već naredne godine idemo na sledeću fazu koja je predviđena i redom dok ovaj dom ne stavimo u upotrebu”, istakao je Veličković.

U selu Samarinovac sa 180 domaćinstava u kojima živi oko 600 stanovnika, ističu, Dom kulture je neophodan, ne samo za slavlja, već kao mesto okupljanja tokom čitave godine. Drugo je, međutim, pitanje, da li im je potrebna građevina, koja ima površinu od preko hiljadu kvadrata.

 “Možda Samarinovcu ne treba ovoliki Dom kulture, pošto ljudi i nema mnogo, ali takav je bio postavljen i kad je već napravljen mora da se čuva da se ne upropasti. Ne možemo novi da pravimo, ali ovaj stari moramo da održavamo kako treba”,  dodaje Čedomir Gargaunović.