Naslovna Društvo Na današnji dan pre 101 godine Negotin su oslobodile savezničke vojne jedinice...

Na današnji dan pre 101 godine Negotin su oslobodile savezničke vojne jedinice generala Gambete

282
0

Povodom 101. godišnjice od oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu brojne delegacije  položile su danas vence i cveće na Spomenik generalu Gambeti, ali i srpskim i francuskim vojnicima izginulim u Velikom ratu.

Vence i cveće na spomen obeležje oslobodiocima, pripadnicima Konjičke brigade generala Žuina Gambete  i 76. i 22. kolonijalne divizije, položile su delegacije Opštine Negotin, SUBNOR-a, Rezervnih vojnih starešina, a program su, tom prilikom, uveličali i đaci četvrtog razreda Osnovne škole „Vera Radosavljević“.

„Negotin je dostojno iskazao veliko poštovanje prema onima koji su oslobodili grad i izgradili su 1930. velelepan spomenik generalu Gambeti i poginulim ratnicima u ratovima od 1912. do 1918. Mi smo imali u tom ratu velike gubitke, preko 5.000 ljudi je nastradalo, kada govorimo o Negotinskoj krajini, ne računajući i stradalnike od bugarskog terora i civilna lica koje su stradale od bolesti koje je pratio rat. Najteža je za naš kraj Plava grobnica na Savi kod Legeta kada je u jednom danu za 18 sati poginulo oko 4.500 ljudi“, kaže Dragoljub Filipović, predsednik Opštinske organizacije SUBNOR-a.

Ova organizacija je nastavljajući tradicije od 1912. do 1920.  obnovila pre nekoliko godina Spomen kosturnicu ratnika 13. puka trećeg poziva poginulih 1915. u ratu sa bugarskim okupatorima na Aliji, kao i spomen obeležje pripadnicima Osmog puka prvog poziva Dunavske divizije u porti rajačke crkve.