Naslovna Društvo COVID-19 Na dan glasanja medijima najviše 10 minuta na biračkom mestu, posmatračima pola...

Na dan glasanja medijima najviše 10 minuta na biračkom mestu, posmatračima pola sata

698
0

Izborna komisija opštine Negotin donela je Odluku o poštovanju epidemioloških mera i održavanju reda na biračkom mestu.

Detalj sa parlamentarnih izbora 2020.

Ovom odlukom predviđeno je da se rad biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu od otvaranja do zatvaranja biračkih mesta mora organizovati tako da na biračkom mestu bude ili član ili zamenik člana biračkog odbora. To se ne odnosi jedino za pripremu pre otvaranja biračkog mesta.

Odlukom je predviđeno da članovi odbora moraju da nose zaštitne maske, kao i da vode računa da u prostorijama u kojima se glasa ne bude više od tri birača. U zavisnosti od veličine prostorije Birački odbor mora da vodi računa i da se ispoštuje propisana distanca od 1,5 do dva metra.

Izborna komisija propisala je i da predstavnici medija koji su dobili akreditaciju Izborne komisije za praćenje izbora mogu da dođu na biračko mesto „da bi pripremili izveštaj o početku, toku ili završetku glasanja“, s tim da se na biračkom mestu mogu zadržati najduže deset minuta, da u prostoriji za glasanje može biti jedna osoba – snimatelj, a da se izjave snimaju ispred biračkog mesta.

Što se tiče posmatrača, Odlukom o poštovanju epidemioloških mera i održavanju reda na biračkom mestu predviđeno je da se nadgledanje početka, toka ili završetka glasanja omogućuje akreditovanim predstavnicima domaćih, stranih i međunarodnih organizacija i udruženja, da u prostorijama u kojima se glasa može biti samo jedan akreditovani posmatrač, da domaće, strane i međunarodne organizacije i udruženja mogu da akredituju najviše tri osobe, kao i da se posmatrači na biračkom mestu mogu zadržati najviše 30 minuta.

Ova odluka, navode u Izbornoj komisiji doneta je na osnovu aktuelne epidemiološke situacije i na osnovu mišljenja  Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru u kojem je epidemiološka situacija procenjena kao „nepovoljna sa tendencijom pogoršanja“, te da u poslednjih 14 dana „postoji veći vizik od prenošenja virusa SARS-CoV-2 u odnosu na prethodni period“.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje „Timok“ predložio je postavljanje dezobarijera, dezinfekcionih sredstava na svim biračkim mestima, obavezno nošenje zaštitne maske, fizičke distance i broja prisutnih na biračkim mestima,  a Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin doneo zaključak da je lokalne izbore moguće održati uz maksimalno pridržavanje svih predloženih mera.