Naslovna Kultura Na arheloškom nalazištu Mora Vagei u Mihajlovcu u toku konzervatorsko – restauratorski...

Na arheloškom nalazištu Mora Vagei u Mihajlovcu u toku konzervatorsko – restauratorski radovi

946
1

U Mihajlovcu kod Negotina počeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja Mora Vagei.

Gordan Janjić na arheološkom lokalitetu Mora Vagei; Foto: Muzej Krajine

Konzervatorsko-restauratorske radove sa pet miliona dinara finansira Ministarstvo kulture i informisanja. Radovi se izvode po prošlogodišnjem projektu Muzeja Кrajine u Negotinu, čiji je rukovodilac, arheolog muzejski savetnik Muzeja Кrajine u Negotinu, Gordan Janjić.

Stručni nadzor nad konzervatorskim radovima vrši Goran Radosavljević, diplomirani inžinjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, a radove izvodi građevinska kompanija „Tasić Mitre d.o.o.“ iz Smedereva.

Mora Vagei, četvorougaono utvrđenje nalazilo se na tadašnjem rimskom putu Egeta – Akvis i jedno je od utvrđenja duž Rimske vojne granice na Dunavu u Srbiji koji se nalazi na preliminarnoj Listi svetske baštine.

Reč je o utvrđenju, dimenzija 18,5 sa 18,5 metara na nekadašnjoj levoj obali Kameničkog potoka, kod samog njegovog ušća u Dunav, izgrađenim krajem trećeg i početkom četvrtog veka naše ere, a obnovljenim u šestom veku.

Utvrđenje Mora Vagei, ali i arheološko nalazište Ćetaće u Radujevcu kod Negotina, kao i kladovska nalazišta Glamija u Rtkovu i Egeta u Brzoj Palanci su bili i deo projekata rekognosciranja desne obale Dunava od Prahova do Kladova, ali i projekata raščišćavanja, uređenja i prezentacije koji su sprovedeni u periodu od 2016. do prošle godine.

1 KOMENTAR

  1. MUARA VAGÂJ u prevodu VODENICA VAGAJA, što bi bio pravi naslov, ovako to su ne postojeći pojmovi i u srpskom i u vlaškom jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.