Naslovna Kultura Na 49. “Krajinskim običajima” obeleženo 215 godina bitke na Štubiku i Malajnici

Na 49. “Krajinskim običajima” obeleženo 215 godina bitke na Štubiku i Malajnici

385
0

Učesnici smotre narodnog izvornog stvaralaštva „Krajinski običaji“ u Štubiku odali su počast srpskim ustanicima koje su predvodili vožd Karađorđe i vojvode Milenko Stojković, Petar Dobrnjac, Hajduk Veljko Petrović i ruskim junacima generala Ivana Ivanoviča Isajeva koji su 1807. u boju na Štubiku i Malajnici savladali brojniju tursku vojsku Mula-paše, zapovednika Vidina i Alije Gušanca, vođe krdžalija.

KUD „Prerast“, Štubik

Da se u kulturi najlakše prepoznajemo i da ona određuje i motiviše ljude da čuvaju svoju tradiciju, a kroz nju i svoj kulturni i etnički identitet pokazalo je i ovogodišnje 49. izdanje „Krajinskih običaja“ u Štubiku.

U pohode Štubiku, koji je pre 215 godina bio poprište velike bitke srpskih ustanika i ruske vojske protiv Turaka, ovoga puta došli su članovi kulturno-umetničkih društava: Podgorac, “Voja Čurić” iz Кobišnice, “Floričika” iz Jabukovca, “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča, “Čučuk Stana” iz Sikola i “Vrelo” iz Šarkamena.

“Heroizam, smelost, odlučnost i ljubav prema domovini koju su, braneći rodnu grudu iskazali naši preci, predstavlja naš amanet koji duboko poštujemo i cenimo. Naša je obaveza da čuvanjem sećanja na značajne datume iz prošlosti ukažemo mladim naraštajima koliko je važno poštovati žrtve koje su braneći slobodu podneli junaci sa ovih prostora, naši preci”, rekao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Oliver Lekić, heroj sa Košara položio je venac na Spomen obeležje u ime Boračke organizacije Štubik

Već tradicionalno, „Krajinski običaji“ počinju svečanim defileom i polaganjem venaca na spomen obeležje herojima boja na Štubiku i Malajnici.

Počast ovim junacima odale su brojne delegacije: opštine Negotin, negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Istorijskog arhiva, SUBNOR-a Negotin, Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina Negotin, Boračke organizacije Štubik, Mesnih zajednica Štubik i Malajnica, КUD-a „Prerast“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika.

Jovanka Stefanović Stanojević i Nenad Vojinović

O istorijskom kontekstu i značaju bitke na Štubiku i Malajnici koja je u vojnim analima okarakterisana kao jedna od najznačajnijih u Prvom srpskom ustanku prisutnima je govorio Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

“Živo sećanje i proslavljanje ovih velikih junaka daju hranu i melem dušama našim i stremljenje ka svakom dobru, a sećanjem na njih otržemo ih od zaborava, i pred sobom, po rečima vladike Nikolaja “imamo živu galeriju svojih velikih i svetlih duhova”. Neka im je večna slava i hvala”, rekao je Vojinović.

Učenici OŠ „Hajduk Veljko“ u Štubiku

Jednu od najstarijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji, „Krajinske običaje“, otvorili su učenici štubičke Osnovne škole „Hajduk Veljko“, koja obeležava 146 godina postojanja, recitalom posvećenim boju na Štubiku i Malajnici, a u ime domaćina i članovi KUD „Prerast“.

„Učenici naše škole, koji su velikim brojem putnici, u skladu sa svojim i mogućnostima nastavnika pripremaju se za ovu manifestaciju koja je od javnog značaja, ali i za proslavu Dana škole koji je isto u junu. Oni rado učestvuju i u radu KKUD „Prerast“ iz Štubika i zalažu se za očuvanje tradicije našeg kraja“, kaže Bojana Mihajlović, direktorka OŠ „Hajduk Veljko“ koju pohađa 115 učenika iz Štubika, Malajnice, Plavne i zaseoka Turija u ovom selu.

KUD „Podgorac“ iz Podgorca

Više od 100 folklorista, dece i mladih, ali i veterana, odevenih u najlepše srpske i vlaške narodne nošnje, uz pesmu i muziku instrumentalista i vokalnih solista, kao i muziku na tradicionalnim narodnim instrumentima, puna dva sata uveseljavalo je okupljene kraj centralne bine, kojima nije smetala ni visoka temperatura karakteristična za ovo doba godine.

“Da nema ovakvih manifestacija jedva bismo uspeli da decu zadržimo u narodnoj nošnji. Ovo je njima vetar u leđa, da dođu, gledaju drugu decu kako igraju, vide drugačiju nošnju i to ispričaju drugovima u školi koji takođe posle igraju folklor. Zato nam ovakve smotre znače puno jer su jedini način da pridobijemo nove članove” rekao nam je Boban Milić, predsednik KUD “Podgorac” iz Podgorca, opština Boljevac, koje ima četiri ansambla i 50 članova.

Najlepše čobanice: Milena Stojković, Anđela Miljković i Sofija Đurić

Kao i svaku smotru koja se organizuje sa ciljem čuvanja narodne baštine; običaja, pesme, muzike i nošnje i ovu je obeležio izbor najlepše čobanice.

Za pobedničku lentu nadmetalo se sedam devojčica i devojaka, a titulu i povelju „Pastirica“ osvojila je najmlađa i najslađa, osmogodišnja Jabukovčanka Anđela Miljković. Prva pratilja je Sofija Đurić (18) iz Šarkamena, a druga Milena Stojković (16) iz Štubika.

„Lepo mi je bilo i nije me bilo strah da se takmičim. Mislim da sam pobedila zato što lepo igram i što imam lepu nošnju. Volim da igram u folkloru“, kaže Anđela Miljković.

Pobednici u disciplini bacanja kamena s ramena: Doris Nikolić, Ivan Vujić i Bojan Živanović

Pažnju gostiju i meštana privukla su pastirska i nadmetanja tradicionalnih veština, posebno onih u kojima je snaga došla do svog punog izražaja.

Tako je Ivan Vujić iz Malajnice sa rezultatom od 10,06 metara potvrdio prošlogodišnju titulu šampiona u bacanju kamena sa ramena. Drugo mesto osvojio je Doris Nikolić iz Malajnice koji je kamen bacio 9,78 metara dalje, a treće Bojan Živanović iz Jasenice sa skorom od 8,92m.

Pobednici u skoku u dalj: Željko Pavlović, Nenad Tomić i Aleksandar Ilić

Aleksandar Ilić iz Bukovča osvojio je prvo mesto u skoku u dalj, a Nenad Tomić iz Kobišnice drugo. Aleksandar je skočio 2,40 metara, a Nenad 2,15 m. Zanimljivo je da su obojica skakala u istim patikama. Trećeplasirani je u ovoj disciplini bio Željko Pavlović iz Dupljana sa rezultatom od 2,14 metara.

Nadvlačenje konopca: Ekipa Kobišnica-Bukovče i KUD „Prerast“

Ekipa iz Bukovča i Kobišnice pokušala je da sa trona skine višestruke pobednike iz KUD “Prerast” iz Štubika u nadvlačenju konopca, ali iako se srčano borila nije u tome uspela. Štubičanci su tako osvojili još jednu šampionsku titulu, a zajednička ekipa Kobišnice i Bukovča, rivalska u mnogim stvarima, zadovoljila se drugim mestom.

Potezanje čobanskog štapa: Goran Marinković i Ivan Pavlović

Pobedničku titulu zadržao je i stameni Goran Marinković iz Štubika u potezanju čobanskog štapa, koji je 15 godina apsolutni šampion u ovoj disciplini. Srca publike osvojio je i njegov izazivač Ivan Pavlović iz Dupljana, u “borbi” vrednoj megdana Davida i Golijata.

Slavka Mađarević i Jelica Bulbić, pobednice u brzom upredanju vune

Narodni višeboj je započeo takmičenjem u brzom upredanju vune u kojem je pobedila Slavka Mađarević iz Kobišnice koja je za dva minuta uprela nit dugačku 3,01 metar. Drugo mesto pripalo je Jelici Bulbić, takođe iz KUD “Voja Čurić”, koja je za isto vreme uspela da uprede 1,38 metara dugu vunenu nit.

“Ovo mi je treći put da učestvujem. Vežbala sam poslednjih nekoliko dana. Prošle godine sam bila treća, sad eto prva. Predem na preslici koja je stara 100 godina i koja je pripadala mojoj prababi. Ostala je u porodici, sad je ja iznosim samo za ovakve smotre”, kaže Slavka Mađarević.

Tatjana Trandafirović, jedina u konkurenciji za nagradu u brzom spremanju kačamaka

Tatjana Trandafirović iz Kobišnice je osvojila priznanje u disciplini brzog spremanja kačamaka. Iako je i ove godine bila jedina takmičarka popularnu vlašku “mamaljigu” je majstorski pripremila, spremajući je od domaćen projnog brašna.

“Nema tu nikakve tajne. Voda, so, to se prokuva, pa se dodaje malo po malo projnog brašna, domaćeg, i dugo meša. Tako spremam godinama, tako sam od mame i babe”, kaže Tatjana Trandafirović.

AKUD „Floričika“, Jabukovac

Tradicionalno bila je ovo još jedna dobro posećena kulturna manifestacija, organizovana po 49. put, sa brojnim gostima koji su došli i iz drugih sredina da uživaju u programu koji su pripremili Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednice Štubik, КUD „Prerast“ i OŠ “Hajduk Veljko“  u Štubiku, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, ali i vašaru koji se u ovom selu organizuje baš na današnji dan.

“Da ove manifestacije nema ne bismo znali, koliko je lepa naša narodna pesma, igra, nošnja, običaji. U susret 50. “Krajinski običajima” živeo entuzijazam, mladost i lepota, a upravo smo tome svedočili danas”, rekla je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.