Naslovna Politika Na 34. sednici Skupštine opštine usvojen program komasacije u Tamniču, Veljkovu, Mokranju...

Na 34. sednici Skupštine opštine usvojen program komasacije u Tamniču, Veljkovu, Mokranju i Rogljevu

621
0

Odbornici Skupšine opštine Negotin usvojili su na današnjem 34. redovnom zasedanju brojna planska dokumenta, ali i program i finansijski plan Javnog preduzeća „Bogovina“ Bor.

Program komasacije pored Radujevca u kome je taj proces završen 2016. kao i sela Čubra, Rečka, Rajac, Smedovac čija su planska dokumenta o sprovođenju komasacije i program usvojeni 2018. i čiji je postupak ukrupnjavanja zemljišta u toku, ovaj zahtevni posao trebalo bi da bude sproveden i u Tamniču, Veljkovu, Mokranju i Rogljevu.

Na današnjoj 34. redovnoj sednici Skupštine opštine Negotin, kojom je predsedavao mr Milan Uruković, predsednik  odbornici su većinom glasova doneli odluke o sprovođenju i donošenju programa komasacije dela katastarske opštine Tamnič, kao i u delu katastarskih opština Veljkovo, Mokranje i Rogljevo.

Komasacija će se u Tamniču sprovesti na nešto više od 1.022,4 hektara, dok će ukupno komasaciono područje u Veljkovu, Mokranju i Rogljevu iznositi 1.032,2 hektara.

“Sredstva za ove namene se delom obezbeđuju iz budžeta opštine Negotin, a delom putem konkursa kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Uprave za poljoprivredno zemljište. Program komasacije sadrži potrebne podatke i uputstva za pokretanje postupka komasacije, definisane su granice komasacionog područja za delove katastarske opštine Tamnič, odnosno za delove katastarskih opština Veljkovo, Mokranje i Rogljevo koje se međusobno graniče, kao i uputstva za donošenje pratećih odluka, rešenja i načela”, rekao je u izjavi medijima mr Milan Uruković, po završetku sednice.

Odbornici su dali zeleno svetlo na formiranje Komisije za planove, s obzirom da je prethodnoj istekao mandat od četiri godine.

Ova komisija ima zadatak da obavlja stručne poslove u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata i obavlja poslove javnog uvida u planski dokument iz nadležnosti lokalne samouprave, a čine je: predsednik Marina Nikolić, diplomirani inženjer arhitekture, zamenik predsednika Dragana Paović, dipl. građevinski inženjer i članovi: Ljiljana Jakšić-Škembarević, dipl. prostorni planer i Milan Pavićević, dipl. inženjer saobraćaja, oboje predstavnici Ministastva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Marija Petrović, dipl. inženjer pejzažne arhitekture. Sekretar Komisije je Sonja Stojičević, diplomirani inženjer arhitekture.

Većinom glasova usvojene su i odluke o opštem uređenju naseljenih mesta i komunalnom redu na teritoriji opštine Negotin u kojoj se najvažnije izmene tiču postavljanja antene, klima uređaji, tendi i drugih zaštitnih i tehničkih uređaja, koje su vlasnici dužni da održavaju u urednom i ispravnom stanju a postave ih na “način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade, susednih zgrada i ne ugrožava bezbednost gražana i okoline”. Ovom odlukom je definisano i da javne česme, bunari, fontane ne mogu da se koriste u privatne svrhe i na način kojim se ugrožava snbdevanje građana vodom.

Odluka se odnosi i na izmene uređivanja upravljanja javnim česmama, bunarima i fontanama: vođenje registra i obeležavanje naziva, održavanje od strane mesnih zajednica i javnog komunalnog preduzeća.

Bez ikakve diskusije usvojena je i odluka o izmenama i dopuni plana generalne regulacije za naselje Negotin, plana detaljne regulacije za izgradnju objekata na Graničnom prelazu „Kusjak – Đerdap dva“, kao program poslovanja sa finansijskim planom preduzeća “Bogovina” Bor za 2021.

Sednica, kojoj su prisustvovala 42 od 45 odbornika, inače, počela je minutom ćutanja povodom smrti Ljubiše Đorđevića, predsednika Privremenog organa opštine Negotin od  oktobra do maja 2010. godine.